Peter Maes analyseert zichzelf: ‘Ik ben nu een andere coach’

© BELGA

Eerst mocht Peter Maes (48) afgelopen week de Raymond Goethalstrofee in ontvangst nemen, en afgelopen weekend coachte hij tegen AA Gent zijn tweehonderdste wedstrijd in de Belgische eerste klasse. Tijd voor een zelfanalyse.

Eerst mocht Peter Maes (48) afgelopen week de Raymond Goethalstrofee in ontvangst nemen, en afgelopen weekend coachte hij tegen AA Gent zijn tweehonderdste wedstrijd in de Belgische eerste klasse. Tijd voor een zelfanalyse.
In zijn job als eersteklassetrainer zijn het vooral de contacten met de collega-trainers in de BFC Pro (vereniging van Belgische proftrainers) en de wisselwerking met zijn sportief directeur bij de club die hem beter maken, vindt Maes, meer dan het opdoen van kennis via boeken, video’s of clinics.

Maes in Sport/Voetbalmagazine: “Ik praat vaak met Willy Reynders. Ik vind dat ook de functie van een sportief directeur, een klankbord zijn voor de trainer. Onze discussies gebeuren op een heel nuchtere manier. Met Fi Vanhoof had ik eenzelfde verstandhouding bij KV Mechelen.”

Hij vindt zichzelf nu geen betere coach dan in zijn periode bij KV Mechelen. “Wel een ándere coach. Ik ben opener dan in mijn begindagen. Toen had ik als trainer een enorme profileringsdrang waardoor ik misschien soms over de schreef ging. Ik moest mijn plaats in het voetbal vinden, maar ik kwam van vierde klasse: dan moet je af en toe met de ellenbogen werken om de ladder op te kunnen klimmen. Daar ben ik gematigder in geworden… vooral innerlijk dan: ik denk niet dat veel mensen dat aan mij zullen merken. Mijn werkwijze is niet anders.”

Verwijzen naar Daum

Toch wordt Maes zelden of nooit genoemd als mogelijke kandidaat bij Belgische topclubs. Analisten menen dat zijn harde aanpak niet past bij een club waar je met vedetten moet omgaan. Onzin, vindt de trainer van Lokeren. “Heb jij Christoph Daum zien functioneren bij Club Brugge? Ik denk dat Club maar wat graag een nieuwe Daum zou hebben nu.”

“Een goeie discipline op de werkvloer is belangrijk. Daar zal ik altijd voor blijven staan. Als er ooit een topclub aanklopt, zal ik mij wel profileren op de juiste manier. Maar ik ga mij nu niet anders gedragen om in de gunst te komen bij topclubs. Ik heb ook nooit zelf gehoord dat mijn harde aanpak de reden is waarom ze me niet nemen. Wat telt, is resultaten neerzetten en continuïteit brengen.”

Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier