Peter Maes: ‘Mijn ontslag bij Genk blijft moeilijk te aanvaarden’

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Zaterdag keert Peter Maes voor het eerst terug naar Genk sinds zijn ontslag daar bijna een jaar geleden. Al van bij zijn aanstelling op Sporting Lokeren staat die datum met stip in zijn agenda.

Het ontslag bij KRC Genk, het eerste in zijn trainersloopbaan, had er stevig op ingehakt, zo erkende Peter Maes (53) toen hij begin augustus aan zijn tweede ambtstermijn begon bij Sporting Lokeren. Hij noemde het ‘een thuiskomen’, net wat nodig was om het geblutste ego te herstellen. Opvallend bij die persvoorstelling op Daknam: Maes wist al uit het hoofd wanneer de eerste confrontatie tegen Genk viel. Het weekend van 4 en 5 november 2017.

Nu het zo ver is, stelt Maes dat de knop omgedraaid werd en zijn focus op Sporting Lokeren ligt. Al ontkent hij niet dat zijn vertrek bij KRC Genk hem nog steeds op de maag ligt. ‘Ik heb vrienden achtergelaten in Genk, maar er worden geen jennende sms’jes gestuurd in aanloop naar die wedstrijd. Emotioneel is daar toch te veel gebeurd om het nu speels te benaderen’, toont de Limburger zich eerlijk.

‘Ik denk dat ik het voetbal nu beter kan relativeren.’

Peter Maes

‘Ik zal nooit kunnen plaatsen dat ik moest vertrekken na zo een herstel – bij mijn aankomst was de kleedkamer een puinhoop. In het eerste seizoen speelden we play-off 1, nadien deden we het goed Europees en in de beker. Met een heel jonge ploeg, niet vergeten. Mijn ontslag had weinig te maken met sportieve redenen, dat blijft moeilijk om te aanvaarden.’ Dat het van bij de start niet boterde tussen Peter Maes en Patrick Janssens, CEO bij KRC Genk, is een publiek geheim.

Zeven maanden zat Maes nadien thuis: tijd voor zijn familie, voor fietstochtjes en bezinning. Van spelers die hem meemaakten in zijn eerste periode bij Lokeren valt te vernemen dat Maes positiever coacht dan voorheen. Ook tegen KV Oostende afgelopen weekend, waarin zijn team een wanprestatie op de mat legde, viel op hoe rustig de ex-doelman bleef. Ook mensen in en rond de club is het al opgevallen dat Maes tegenwoordig een pak relaxter door het leven stapt.

Maes: ‘Het lijkt me logisch dat je als mens evolueert naarmate je ouder wordt en je pakt altijd iets mee uit dergelijke ervaringen. Ik denk dat ik het voetbal nu beter kan relativeren. Vroeger was ik zeer ambitieus, wilde ik absoluut de top bereiken, nu besef ik dat zoiets soms afhangt van factoren die je toch niet in de hand hebt.’

‘We komen uit een goede periode, dan ga ik dat niet door één slechte match laten overschaduwen.’

Peter Maes

Dat de veranderde aanpak ook te maken heeft met de (Genkse) kritiek op zijn harde en weinig ontziende coachingstijl wil Maes niet gezegd hebben. ‘Ik ben altijd iemand geweest die slaat én zalft’, vindt hij. ‘Ik leg de lat hoog bij gasten bij wie ik de lat hoog kan leggen, dat was zo bij het Lokeren van enkele jaren geleden en dat was zo bij Genk.’

Waarmee hij impliciet aangeeft waarom hij bij het huidige Lokeren een pak positiever coacht: een gebrek aan kwaliteit. ‘Misschien was ik de voorbije weken zelfs iets té positief en was dat een reden voor onze slappe vertoning tegen Oostende’, bedenkt hij. ‘Maar we komen uit een goede periode, dan ga ik dat niet door één slechte match laten overschaduwen. Het is wel jammer dat dit nu gebeurt, want mits winst konden we met open vizier naar Genk afreizen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier