Philippe Clement naar Club Brugge: ‘Iedereen die het Brugse huis genegen is, zal hier blij mee zijn’

Philippe Clement
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Philippe Clement verlaat kampioen Racing Genk en wordt trainer van Club Brugge. Dat is door alle partijen bevestigd. Een logische keuze die al maanden in de maak was.

Philippe Clement speelde van 1999 tot 2009 voor Club Brugge, een periode waarin hij twee keer landskampioen werd en drie keer de beker van België won. Van 2011 tot 2017 was hij achtereenvolgens beloftentrainer, interimcoach en assistent-coach van het eerste elftal bij blauw-zwart.

Na passages bij Waasland-Beveren en Racing Genk keert hij nu dus terug naar het Jan Breydelstadion, een transfer die er al even zat aan te komen. Clement zat deze week al lang samen met het bestuur van Club Brugge. Hij volgt er Ivan Leko op, die deze week zijn vertrek bij Club bevestigde.

‘Ik ben zeer verheugd en dankbaar dat Philippe terug naar Club komt’, zegt voorzitter Bart Verhaeghe. ‘Door de jaren heen heb ik Philippe leren kennen als een gedreven professional die bijzonder verstandig aan zijn carrière heeft gebouwd. Hij bezit alle eigenschappen van een toptrainer en heeft een groot hart voor Club Brugge. Hij deed in zijn carrière de nodige ervaring op als speler, assistent-trainer en hoofdtrainer. In die zin is het een logische stap om nu hoofdcoach te worden van Club Brugge. Met het hele team kijken we er naar uit om samen met Philippe te werken aan een mooie toekomst bij de schoonste Club van het land.’

Clement houdt eraan ‘de hele KRC Genk-familie’ te bedanken. ‘Ik had er een fantastische periode met als summum het behalen van de titel. Het was geen evidente beslissing om een keuze te maken tussen twee ploegen waarmee ik heel close ben’, zegt hij. ‘In Genk heb ik prijzen gepakt als speler en als trainer. Bij Club slaagde ik daar ook in als speler en assistent-coach en het is nu tijd om de kroon op het werk te zetten door ook bij Club prijzen te pakken als hoofdcoach.’

Zowel Club Brugge als Philippe Clement onthoudt zich van verdere commentaar en verwijzen naar de persconferentie die ze woensdag organiseren.

‘Met Clement kiest Club voor continuïteit’

De terugkeer van Clement naar Club is een logische keuze die al maanden in de maak was, zegt Peter T’Kint, die blauw-zwart volgt voor Sport/Voetbalmagazine. ‘De jeugd van Club Brugge zal hier blij mee zijn en bij uitbreiding iedereen die het Brugse huis genegen is en Clement kent. Dit is een keuze voor continuïteit: je hebt niet met een onbekende trainer te maken. Clement is iemand die de voorbije twee jaar zeer attractief, aanvallend voetbal bracht én iemand die de waarden van het huis kent.

‘Daarom ook dat Club hem twee jaar geleden nog niet voor de leeuwen wilde gooien toen Michel Preud’homme (van wie hij assistent was, nvdr.) vertrok. Clement was toen wat in zijn gat gebeten dat ze voor Ivan Leko in plaats van voor hem kozen. Hij heeft dat nooit geuit en is altijd zeer beleefd gebleven. En hij heeft altijd gedacht: als ik een mooi verhaal schrijf bij een andere ploeg, komt dat goed.

‘Club had twee jaar geleden de vraagtekens die Anderlecht zich nu zou moeten stellen bij Vincent Kompany. Al was Clement toen al de facto hoofdtrainer, want Preud’homme was er vaker niet dan wel. Maar er is nog een verschil tussen in de schaduw staan en zelf beslissingen nemen en de media te woord staan. Intussen heeft hij een foutloos parcours gereden.’

‘Men zou het hem vroeger niet nagegeven hebben, maar Clement is duidelijk iemand met een sterke wil. Eerst zelf vertrokken bij Waasland-Beveren, nu bij kampioen Genk. Hij wil dat het vooruit gaat. En als Club met Gert Verheyen rond geraakt als assistent van Clement, hebben ze daar ook iemand van wie ze al weten wie hij is.’

Leko naar Genk?

Bij Genk klinkt het dat de club ‘blij is dat er duidelijkheid is, de toekomst ambitieus tegemoet kijkt en werk maakt van de juiste nieuwe T1 voor KRC Genk’.

‘KRC Genk deed er alles aan om Clement langer in Genk te houden. De gesprekken hiervoor werden reeds in oktober 2018 opgestart. Op elk vlak deed KRC Genk haar T1 het sterkst mogelijk voorstel: sportief, organisatie, infrastructuur, financieel. Clement kiest echter voor een terugkeer naar Brugge. De club voelde reeds een tijdje dat de coach zowel een hart heeft voor Genk als voor Brugge, en heeft daar respect voor.’

Voor de opvolging van Clement bij Racing Genk werden onder meer Ivan Leko, tot voor kort trainer van Club Brugge, en Moeskroen-coach Bernd Storck genoemd.

Meer over Philippe Clement

‘Ooit keert Philippe door de grote poort terug naar Club’, voorspelde Timmy Simons, nog zo’n clubicoon van blauw-zwart, onlangs in Knack. Lees het volledige portret van Clement hier.

Op bezoek bij mevrouw Clement: ‘Ik wist echt niet wie hij was’

Philippe Clement: ‘Ik heb mijn omgeving vaak verbaasd, maar mezelf nooit’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier