Philippe Collin op de vingers getikt door Marc Wilmots

Philippe Collin en Marc Wilmots © Belga

Achtergronden bij de agressieve communicatiestrategie die Marc Wilmots hanteerde in het kader van de contractverlenging voor zijn assistenten.

Flashback naar maandag 2 juni. In een geïmproviseerd zaaltje tekenen alle journalisten present die de stage in Zweden gevolgd hebben. Het doel is om de balans op te maken, enkele uren na de oefenwedstrijd tegen het thuisland. Voor de kranten is het persmoment een beetje slecht gekozen, ze zijn hun koffers al aan het pakken en de pagina’s voor de volgende dag zijn al gevuld. Niemand ziet het dan ook aankomen dat Marc Wilmots van de gelegenheid gebruik gaat maken om druk te zetten op de voetbalbond wat de contractverlenging van zijn assistenten betreft.

Wilmots zag al twee dagen met lede ogen aan hoe Philippe Collin, voorzitter van de technische commissie, de pers aan het bewerken was, en hij besloot nogal impulsief om tot actie over te gaan. Hij vreesde dat Collin de media ging gebruiken om de vertraging in het dossier uit te leggen. De avond ervoor had Wilmots ons nog zeer koel ontvangen toen we ons, op uitnodiging van Collin, aanmeldden in het hotel van de Rode Duivels, normaliter verboden voor de pers. We hadden nog aan Collin gevraagd of het niet beter was om het interview elders te laten doorgaan, maar daar wilde hij niet van weten.

Klein kind

En toch… Op de dag van het interview is Collin er als de kippen bij om ons welkom te heten, vóór Wilmots en zijn assistent Vital Borkelmans ook maar een glimp van ons kunnen opvangen. Een nogal bedremmelde Collin troont ons meteen mee naar een achterafzaaltje. De man gedraagt zich als een klein kind dat betrapt is terwijl hij in de koekendoos aan het graaien was.

Hij mag dan nog bij hoog en laag beweren dat hij zich niet door Wilmots op de vingers heeft laten tikken omdat hij ons in het hotel van de Duivels had uitgenodigd, het heeft er toch alle schijn van. Zijn houding doet alleszins het tegendeel vermoeden.

KBVB panikeert

Maar even terug naar 2 juni. Wilmots’ plannetje zit goed in elkaar, ook al verkondigt hij enkele kleine leugens (zoals het feit dat de premies van de spelers al sinds… een jaar vastlagen). De bondscoach komt bovendien erg vastberaden over.

De pers pakt meteen uit met het nieuws. Bij de voetbalbond panikeren ze en trappen ze in de val. Wilmots slaagt in zijn opzet, het resultaat van een erg agressieve communicatie. Maar al snel beseft hij dat zijn strategie niet bij iedereen in goede aarde gevallen is. Tijdens de stage in Knokke vijlt hij er de scherpe kantjes af en hoe meer dagen er voorbijgaan, hoe meer concessies hij doet.

Door Stéphane Vande Velde vanuit Brazilië. De hele reportage lees je deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier