Pierre François (CEO Pro League): ‘Half augustus de transferperiode afsluiten zou goed zijn’

© BELGAIMAGE
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

‘De besturen van onze clubs zouden blijk geven van maturiteit als ze aanvaarden om de afsluitdatum te vervroegen’, vindt Pierre François.

1. De Pro League overweegt om de zomermercato vroeger te sluiten. In Engeland en Italië is dat al het geval.

PIERRE FRANCOIS: De besturen van onze clubs zouden blijk geven van maturiteit als ze aanvaarden om de afsluitdatum te vervroegen. Dat zou hen verplichten om nieuwe deadlines te hanteren. Maar het einde van de mercato laten samenvallen met het begin van de competitie, dat is niet realistisch. We beginnen er immers al heel vroeg aan en onze clubs zouden zich vaak niet kunnen verzetten tegen een lucratieve uitgaande transfer die ze dan niet meer kunnen compenseren met nieuwe kwaliteitsspelers.

Het zou al goed zijn als we de transferperiode kunnen afsluiten midden augustus, wanneer de Engelsen en Italianen het ook doen. Zo zouden we de periode dat er voortdurende veranderingen zijn in de kernen in onze competitie kunnen inkorten met twee weken. Het dossier van de vervroeging ligt bij onze raad van bestuur en zal voorgelegd worden aan het geheel van onze clubs tijdens de algemene vergadering van 17 december. Dan zal er een beslissing genomen worden.

Het zou goed zijn als we de transferperiode midden augustus kunnen afsluiten.’

Pierre François

2. Volgens verschillende advocaten heeft Daniel Striani veel kans om zijn proces tegen de Pro League te winnen over het aantal Belgische en geassimileerde spelers die in de profkernen moeten zitten en op het wedstrijdblad moeten staan.

FRANCOIS: We moeten redelijk blijven… Dat dossier verbaast me. Gaat het leven van die makelaar veranderen als hij zijn proces gewonnen heeft? Hij is de marionet van enkele personen die de Belgische rechtspraak als een laboratorium beschouwen. Gaan ze ons straks zeggen dat het WK illegaal is omdat de deelnemende landen alleen maar spelers uit het eigen land mogen opstellen? We hebben gelijk om de Belgische voetballers en zij die hier opgeleid zijn, te verdedigen, in het belang van het Belgisch voetbal.

3. De zaak rond de indicatieve tabel die niet werd goedgekeurd en waardoor verschillende rood geschorste spelers hun straf niet kregen, dat geeft geen goeie indruk.

FRANCOIS: Dat is ongepast. Het is spijtig dat sommigen volhielden dat die tabel niet goedgekeurd werd. Ze was dat wel degelijk in januari. Toen de tabel, die werd voorbereid in een werkgroep met vertegenwoordigers van de Pro League, werd gecommuniceerd aan iedereen na de vergadering van onze raad van bestuur op 23 januari, heeft niemand ze in vraag gesteld of op de agenda gezet voor de volgende vergadering. Maar het was inderdaad zo dat het nergens zwart op wit stond dat die tabel unaniem gestemd was.

Iedereen verdedigt zich met zijn eigen argumenten, maar hier hebben particuliere belangen de bovenhand genomen op het collectief belang. Marc Coucke en ik hebben van alle bestuurders op 4 september de duidelijke en unanieme bevestiging gekregen dat die tabel goedgekeurd werd in januari. Voor mij is het dossier afgesloten aangezien ik niet mag tussenkomen in lopende, disciplinaire dossiers nadat het bondsparket in evocatie is gegaan.

4. Roger Vanden Stock was een discrete voorzitter van de Pro League. Had u van Marc Coucke verwacht dat hij flamboyanter zou zijn?

FRANCOIS: Ze hebben niet dezelfde stijl. Maar het is niet omdat Roger Vanden Stock minder het woord nam dat hij niet veel werk verzette. Wij hadden permanent contact. Marc Coucke wil een dynamisch team uitbouwen voor het welzijn van het profvoetbal en we willen snel een resultaat in dossiers zoals de hervorming van de competitie.

5. Uiteindelijk is er meer positief dan negatief commentaar op de VAR. Was het gewoon een kwestie van kinderziektes?

FRANCOIS: Inderdaad. De VAR is steeds performanter. Tijdens de eerste zes speeldagen werden 14 van de 17 foute beslissingen van de scheidsrechters gecorrigeerd dankzij de VAR. Vorig seizoen al werden er meer fouten rechtgezet dan gemaakt. Vandaag hebben we ook een groter aantal opgeleide mensen en zijn de scheidsrechters op het veld gewoon om te fluiten met de VAR. Een volgende fase is de integratie van een virtuele lijn voor buitenspel. Die zal er ongetwijfeld komen voor de play-offs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier