Pierre François: ‘We namen een moedige beslissing’

© BELGA
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Guy Walemme, de Franse coach van White Star Brussels, vloog al aan de deur nog voor er tegen een bal getrapt was. Was hij onbekwaam, te professioneel of had hij te veel vragen over hoe het er bij White Star -waar enkele makelaars de plak zwaaien- aan toe ging?

In Sport/Voetbalmagazine verdedigt gedelegeerd bestuurder Pierre François (ex-Standard) zijn club: “Natuurlijk is het jammer als je een trainer moet ontslaan, zeker als niemand in de fout is gegaan. Maar na zes oefenmatchen moesten we een evaluatie maken. Waren er automatismen in het team? Een herkenbare speelstijl? Hoeveel kansen dwongen we per match af? Hoeveel goals hadden we gemaakt? Niet één.”

“De mayonaise pakte niet, zoals men dat zegt. We konden niet anders dan Guy Walemme ontslaan. Het was niet gemakkelijk, wel een moedige beslissing, ook al wisten we wat voor commentaar we daar zouden op krijgen, genre ‘nu al?’ of ‘niet serieus’: opmerkingen die je niet hoort wanneer een trainer in november ontslagen wordt.”

Bico

Een van de makelaars die een grote invloed hebben bij het nieuwe project van White Star Brussels is John Bico, recent in opspraak geraakt door het hele aanvoerdersdébacle van Thorgan Hazard bij Zulte Waregem. Dat is ook slecht nieuws voor het imago van White Star. Maar François nuanceert: “Ik ken John Bico goed en ik zeg u: dat kan hem allemaal niets schelen. Sommige makelaars zijn vooral bekommerd om hun imago, anderen – zoals hij – zijn vooral bekommerd om het welzijn van hun spelers. Omdat ik weet hoe groot zijn aanzien is bij de grote Europese clubs in het bijzonder en het voetbalwereldje in het algemeen, zeg ik zonder blozen dat het voor White Star een goeie zaak is en blijft om hem als sportief adviseur te hebben.”

Het publiek

Er zijn ook vragen rond de investeerders uit Dubai. François: “Zo voel ik dat niet aan. Ik hoop dat u de laatste bent die zich vragen stelt bij een materie waar de Belgische sportarbitrage zich over uitgesproken heeft door de investering van Gulf Dynamic Challenges goed te keuren, nadat ook de Brusselse rechtbank dat had gedaan en ook burgemeester Olivier Mangain en zijn schepen van Sport een akkoord hadden gegeven.”

“Stelt men zich soms vragen bij alle clubs waar de gelden niet worden aangebracht door iemand uit de directe omgeving? Ga maar eens na hoe de kern is samengesteld, welke de gemiddelde leeftijd is. We haalden spelers uit België, uit de Franse eerste klasse, we hebben de Bulgaarse topschutter, een Belgisch talent als Kylian Hazard en Ilias Maatoug. Dat telt, en dat is ook het enige wat het publiek interesseert.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier