Piet den Boer: ‘G-voetbal zit in België in de taboesfeer’

In Nederland staat G-voetbal wel al hoger op de agenda. Zo reikte bondscoach Danny Blind afgelopen zomer prijzen uit op een toernooi in Barendrecht. © BELGAIMAGE

Sport/Voetbalmagazine focust in deze eindejaarsperiode op het G-voetbal. Ook Malinwa-icoon Piet den Boer, die er onlangs een boek over uitbracht, breekt een lans voor dit initiatief voor sporters met een beperking.

In totaal zijn er 58 clubs die in Vlaanderen een of meerdere G-voetbalploegen hebben, waarvan elf eerste- en tweedeklassers. Piet den Boer, de Nederlandse ex-spits van KV Mechelen, is al jaren met G-sport bezig en bracht er onlangs ook een boek over uit (Sporthelden met een beperking). “Het G-voetbal zit in België nog steeds in de taboesfeer”, stelt hij in Sport/Voetbalmagazine. “Hier heeft men al snel de houding: G-voetbal, moet dat wel? In Nederland, waar men veel sneller taboes doorbreekt, is het G-voetbal met 200 verenigingen en 270 teams veel meer ontwikkeld. Onlangs kwam het item nog aan bod in Studio Voetbal. Er werd een compilatie getoond van alle smerige tackles en daarachter werden beelden van een G-voetbalwedstrijd gemonteerd – het plezier spatte van het scherm.”

“In België staat het G-voetbal eigenlijk pas in de kinderschoenen. Het moet nog gestructureerd worden door de voetbalbond, daar wordt ondertussen wel werk van gemaakt. Het is ook geen makkelijke materie, maar er is wel nood aan omdat het aantal G-voetballers geëxplodeerd is. Toen we bijvoorbeeld zes jaar geleden met Football Kick-Off, een jaarlijks G-voetbaltoernooi, startten, kwamen er twintig teams op af. In de laatste editie waren er 65 teams ingeschreven.”

“Ik heb het concept van dat toernooi een beetje gekopieerd vanuit Nederland. Daar wordt dat beschouwd als een netwerkevent waar veel spelers, trainers en voorzitters van de Eredivisie op afkomen. Die nemen daar zelfs speciaal een vrije dag voor. Voor Football Kick-Off spreek ik altijd mijn eigen netwerk aan en zo zijn Ronny Van Geneugden, Jacky Mathijssen en Peter Maes al eens een kijkje komen nemen. Het zou wel helpen als bekende voetballers er zich in België voor zouden engageren. Of als clubs hun spelers eens naar zo’n toernooi zouden sturen. Het is de ideale teambuilding.”

(Steve Van Herpe)

Lees de hele reportage over G-voetbal in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 23 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier