Play-off 1: de verrassendste vaststellingen na de reguliere competitie

Club Brugge - Anderlecht © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Overzicht van interessante cijfers met het oog op de strijd in play-off 1.

Hoewel weinigen eraan twijfelen dat RSC Anderlecht en Club Brugge onder mekaar zullen uitvechten wie kampioen wordt, start play-off 1 op papier als een van de spannendste sinds de invoering van het play-offsysteem in het seizoen 2009-2010. Het verschil in punten tussen leider Anderlecht en het nummer zes, Charleroi, bedraagt door de puntenhalvering slechts zes punten (31 tegenover 25). Dat zijn er evenveel als in het seizoen 2014-2015, toen AA Gent uiteindelijk met de titel aan de haal ging.

Grote verschillen

Wie een duik neemt in de cijfers uit de reguliere competitie, doet nog een aantal opmerkelijke vaststellingen. Zo bleven enkel Club Brugge en Zulte Waregem ongeslagen op eigen veld; Blauw-zwart heeft de beste thuisreputatie, met 39 op 45.

AA Gent.
AA Gent.© BELGAIMAGE

Wat de statistieken op verplaatsing betreft, valt AA Gent in negatieve zin op: de Buffalo’s wonnen maar twee van hun vijftien uitwedstrijden, wat resulteert een schamele 13 op 45.

Kijken we naar de doelpunten, dan bewees Charleroi dat je niet productief hoeft te zijn zijn om PO1 te halen. Slechts drie ploegen scoorden minder dan de Zebra’s: Sporting Lokeren, Waasland-Beveren en Excel Mouscron. Anderlecht heeft de beste aanval en maakte in evenveel duels bijna dubbel zoveel goals als Charleroi: 67 tegenover 34.

Club Brugge slikte de minste tegengoals (24), Zulte Waregem de meeste (38).

Dat ook de uitreputatie van Club gerust als problematisch omschreven mag worden, is bekend. Nog opvallender is dat de uittredende landskampioen op verplaatsing niet meer doelpunten maakte dan… degradant Westerlo (17). Zulte Waregem scoort dan weer meer op bezoek dan op eigen terrein, 26 tegenover 23.

Wat als…

Een louter hypothetische, maar daarom niet minder interessante denkoefening is hoe PO1 zou uitdraaien op basis van de resultaten in de reguliere competitie. In dat geval zou Anderlecht zijn 34e landstitel vieren met 49 punten, twee meer dan Club Brugge.

Paars-wit pakte tegen zijn vijf tegenstanders in de competitie 18 op 30, Club Brugge 17. Charleroi (14 op 30) zou nog over AA Gent (13), Oostende (10) en zelfs Zulte Waregem (8) naar de derde plaats springen. Essevee kon van zijn tien wedstrijden tegen de PO1-concurrenten er maar één winnen: thuis tegen Anderlecht (3-2).

Play-off 1

1. Anderlecht 31 punten *

2. Club Brugge 30 *

3. Zulte Waregem 27

4. AA Gent 25

5. KV Oostende 25

6. Charleroi 25 *

Teams met * kregen extra half punt.

De kampioen plaatst zich voor de groepsfase van de Champions League, de tweede voor de derde voorronde van het kampioenenbal. De Bekerwinnaar (Zulte Waregem of KV Oostende) speelt de groepsfase van de Europa League, de winnaar van de testmatch tussen een ploeg uit POI (afhankelijk van het resultaat van de bekerfinale en de klassering van de bekerwinnaar in POI) en de winnaar van POII komt in actie in de tweede kwalificatieronde van de Europa League. Voor de Europa League-tickets speelt de eindrangschikking van de bekerwinnaar en die van Anderlecht een rol. Anderlecht is als winnaar van de reguliere competitie al zeker van een ticket voor de derde voorronde van de Europa League.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier