Poolse nationale ploeg kan nog voor Kaminski

Thomas Kaminski © BELGA
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Bij KV Kortrijk tekende doelman Thomas Kaminski (ex-Anderlecht) voor vier seizoenen. De voormalige Belgische belofte-international wordt ook gevolgd door de Poolse nationale bond, zo laat hij weten in Sport/Voetbalmagazine.

Het levensverhaal van Thomas Kaminski (23) kan niet worden verteld zonder dat van zijn vader erbij te halen. Jacek (57) komt uit Polen, waar hij vanaf zijn twaalf jaar naar de volleybalschool gaat in Lublin, een stad in het oosten, dicht bij de grens met Oekraïne en zo’n 170 kilometer onder hoofdstad Warschau. Als zeventienjarige debuteert hij in de Poolse hoogste volleybalklasse, drie jaar later wordt hij landskampioen. In hetzelfde jaar 1979 neemt hij ook deel aan de finale van de Europese beker der landskampioenen. Hij verhuist naar Bayer Leverkusen in Duitsland en belandt in 1987 bij Voorwaarts Ternat in de Belgische eredivisie. Hij volgt privélessen Nederlands en trouwt met zijn lerares, zelf een verdienstelijk volleybalster. In 1992 worden hun tweelingzonen Thomas en Mathias geboren.

Via Beerschot ging het in 2011 naar Anderlecht, waar Kaminski nooit echt kon doorbreken, maar het wel tot de Belgische belofteploeg schopte. In mei 2014 onderbrak hijzijn vakantie toen Marc Wilmots hem te elfder ure opriep voor een stage in Zweden, kort voor de afreis van de Rode Duivels naar het WK in Brazilië. Koen Casteels enSilvio Proto, zijn concurrent toen bij RSC Anderlecht, waren al geblesseerd afgevallen en ook Simon Mignolet leek plots onzeker. Met Mignolet kwam het snel weer goed en Sammy Bossut vloog uiteindelijk als voorzien mee als derde doelman. Een jaar eerder was Kaminski al eens mee op stage gemogen naar de Verenigde Staten. Net als in Zweden kwam hij er niet aan spelen toe, waardoor hij vandaag nog altijd selecteerbaar is voor Polen, het thuisland van zijn vader Jacek.

‘Ik heb nog geen officiële wedstrijd gespeeld voor België, dus in theorie kan ik nog altijd kiezen voor Polen’, bevestigt hij. ‘Ik weet dat ze me volgen. Vorige zomer was er trouwens interesse van enkele Poolse clubs: daaruit blijkt dat ze weten wie ik ben. Doordat ik bij Kopenhagen een jaar niet heb gespeeld, ligt een selectie moeilijk nu. Polen blijft het land van herkomst van mijn papa en ze hebben een goede ploeg, met zeker geen verkeerde keepers: Szcz?sny, Boruc, Fabianski, Tyto?. Szcz?sny is de jongste: hij is twee jaar ouder dan ik. Maar laat ik me eerst maar tonen bij Kortrijk. Daarna zien we wel.’

Lees de volledige reportage over en met Thomas Kaminski in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 29 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier