Portugese pers over Djuricic: ‘Tactiek is dé reden waarom het in Benfica niet lukte’

Filip Djuricic aan het werk met Benfica: geen geslaagd huwelijk. © AFP
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Dat je moet opletten met veel lof op jonge leeftijd, hoeven ze Filip Djuricic niet wijs te maken. De nieuwe aanwinst van Anderlecht steeg op als een raket, maar deemstert inmiddels al 2,5 jaar weg.

In 111 wedstrijden voor Heerenveen maakte Filip Djuricic (komende zaterdag wordt hij 24 jaar) 26 doelpunten en zorgde hij voor 28 assists. Een transfer naar Benfica volgde in 2013. Luis Catarino, Portugees televisiejournalist, in Sport/Voetbalmagazine: “Rui Costa, sportief directeur bij Benfica, wilde er hem absoluut bij, dat zegt toch wat over het vertrouwen in de speler.”

Hij kwam samen met Lazar Markovic, maar terwijl de ster van zijn landgenoot steeg en hij na één seizoen al naar Liverpool werd getransfereerd, blokkeerde Djuricic in Portugal. Catarino: “Om één reden. Het tactische schema van coach Jorge Jesus. Die speelde in een duidelijke 4-4-2 en gebruikte Djuricic gaandeweg minder en minder. Djuricic moest Aimar doen vergeten, maar kon dat niet.”

Net als Ola John, overgenomen van FC Twente, verliep de aanpassing aan het hardere Portugese voetbal moeizaam. Catarino: “Technisch geen probleem, tactisch was het lastig en fysiek ook. Er was gewoon geen plaats voor de jongen. De vergelijking met Bryan Ruiz snap ik, maar dat is toch nog een ander type en die heeft één voordeel: hij was matuur toen hij naar Sporting kwam. Djuricic was nog een kind.”

Benfica leende Djuricic vorig seizoen uit aan eerst Mainz en daarna Southampton, maar dat was geen succes. “In de Bundesliga moet je werken”, zei Mainzcoach Kasper Hjulmand in Kicker, en “hij moet leren dat je meer snelheid en meer kracht nodig hebt.” Vorige zomer keerde hij terug naar Benfica. Catarino: “Benfica zag Jorge Jesus naar Sporting vertrekken en koos voor Rui Vitória als opvolger. Die kwam van Guimarães, maar koos, helaas voor Djuricic voor dezelfde 4-4-2. Met Jonas in steun van Mitroglou, iemand die veel scoorde. Opnieuw was er tactisch geen plaats. Daarom viel hij ook zo weinig in. Tactiek is dé reden waarom het in Benfica niet lukte.”

Lees het hele artikel in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 27 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier