Preud’homme moet de ban breken in 200ste (of 199ste) match

Michel Preud'homme © BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Statistieken zijn het niet altijd eens met mekaar. Volgens de ene zit Michel Preud’homme vanavond op Mambour voor de 199stee keer op de bank van Club, anderen komen uit bij de 200e match van de trainer in Charleroi. Eén ding staat vast: blauw-zwart moet al zijn troeven op tafel gooien, en dat in een uitmatch.

Doet het er veel toe? Het zijn er sowieso meer, want vriendschappelijke wedstrijden worden in de lijst niet opgenomen. Het zijn er ook een pak meer dan bij andere ploegen. In zijn twee periodes bij Standard én AA Gent samen kwam Preud’homme niet aan 200 matchen op de bank. Bij Club Brugge rondde hij die kaap. Meer dan bij andere ploegen bepaalde de Luikenaar het beeld en beleid van Club.

Club Brugge speelt vanavond roulette. De inzet van de openingswedstrijd op de zevende speeldag van Playoffs 1, zoals Francky Dury het altijd noemt, is voor Club niet min. Als het wil vermijden dat Anderlecht volgende week zondag op Jan Breydel kampioen wordt en als het zijn eigen kansen op de titel gaaf wil houden, moet het winnen én mag AA Gent de komende twee wedstrijden geen zes op zes halen.

Neerwaartse trend

In Oostende moesten ze gisteren stemmen voor de Profvoetballer van het Jaar. Voor de microfoon van Radio 2 had Michiel Jonckheere (KV Oostende) het over moeilijke en andere tegenstanders. Hij vond die van Brugge het lastigste, ook qua mentaliteit. Lastig te bekampen in eigen huis (85 procent van de punten bleven in Brugse handen), en zeer nijdig als er werd verloren, zoals dit jaar al gebeurde in het Albertpark tijdens de reguliere competitie.

Datzelfde gebeurde ook in de reguliere competitie bij Charleroi. Club haalde dit seizoen in uitwedstrijden (reguliere competitie én play-offs, samen 18 wedstrijden) slechts 37 procent van de punten. Een troost voor de fans: het doet daarmee exact even goed als AA Gent, of Charleroi en slechts iets slechter dan Zulte Waregem (40 procent) of KV Oostende (44 procent). Alleen Anderlecht steekt er met 65 procent ongewoon bovenuit.

Afgezet tegenover de vorige seizoenen onder Preud’homme zit er wel een neerwaartse trend in de cijfers: de vorige drie seizoenen deed Club Brugge in uitwedstrijden telkens beter dan de helft (respectievelijk 56, 50 en 51 procent).

Op zoek naar diepgang

Waar dat dan aan ligt? De afwezigheid van de stuwende kracht van het eigen stadion, ongetwijfeld. Het publiek keek, na de 2 op 12 bij de start van deze play-offs, nog wat afwachtend toe of de ploeg zich tegen KV Oostende zou herpakken, maar tegen Zulte Waregem schreeuwde, joelde en floot de twaalfde man weer als vanouds, cynische gezangen aan het adres van scheidsrechter Boucaut incluis. Jan Breydel geloofde er weer in.

De afwezigheid van diepgang is ongetwijfeld ook een reden. In Gent was er een probleem van snelle spitsen, in Waregem en op Anderlecht presteerden Izquierdo en Limbombe bleekjes. Zonder infiltraties en diepgang moet Vanaken het breed zoeken en als de draaischijf vierkant tolt, werkt het systeem niet.

Laatste troeven

Wordt het vanavond anders? De fans begrijpen de urgentie en zakken massaal af naar Mambour. Alleen: massaal blijft 2000, en is geen 26.000. Of zij tegen de sfeermakers achter het doel van de Carolo’s op kunnen, is niet zeker. De twee thuismatchen hebben Izquierdo en Rotariu vertrouwen gegeven, terwijl ook Jelle Vossen werd opgevist. En Vormer heeft weer een centrale rol, ook dat scheelt.

In elk geval moet Club zijn laatste troeven op tafel gooien. Het speelt thuis nog tegen Anderlecht én Gent, de laatste tegenstanders voor de titel. Tussendoor (op donderdagavond) is er nog de korte verplaatsing naar Oostende. Wil die laatste week zijn spanning behouden, dan moeten Mazzu en co voor de bijl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier