Pro League akkoord met scheiding tussen prof- en amateurclubs

Ludwig Sneyers © Belga Image

De leden van de Pro League, de belangenvereniging van de Belgische eersteklassers, zijn akkoord om een historische scheiding tussen het prof- en het amateurvoetbal in de Belgische competities door te voeren.

De Pro League baseert zich hiervoor op de belangrijkste principes in het plan dat Johan Plancke, gedelegeerd bestuurder van tweedeklasser Roeselare, eerder deze week lanceerde. ‘De eerste- en tweedeklassers moeten nu zo snel mogelijk een akkoord vinden’, vertelde Pro League-CEO Ludwig Sneyers na de algemene vergadering.

‘Over de belangrijkste principes in het plan-Plancke is iedereen het eens, alle eersteklasseclubs zitten op dezelfde lijn: de scheiding tussen amateur en profclubs moet zuurstof geven aan de 24 resterende profclubs. Vandaag hebben we beslist dat voorstel verder uit te werken. Het is nu aan onze werkgroep, met daarin Mehdi Bayat (Charleroi), Joseph Allijns (KV Kortrijk), Johan Timmermans (KV Mechelen), Vincent Mannaert (Club Brugge) en mezelf, om dit uit te voeren. De tweedeklassers moeten kijken of er voor hen genoeg draagvlak is. Vervolgens moeten de eerste- en tweedeklassers een beslissing nemen, maar niet in de media’, aldus Sneyers.

Zaterdag is er alvast een vergadering van de Nationale Voetballiga, waarop het voorstel zal worden besproken.

Eerste klasse met 16

In het voorstel van Johan Plancke blijft er in eerste klasse plaats voor zestien ploegen, tweede klasse wordt afgeslankt tot acht ploegen. In totaal is er dus plaats voor 24 profclubs, vanaf derde klasse spelen de clubs met een amateurstatuut.

‘In principe is in het format alles aanwezig om snel tot een akkoord te komen. De basis is er, maar er zijn nog heel wat details die besproken moeten worden, zoals een aangepast licentiesysteem voor tweede klasse. Ooit hebben we 15 maart vooropgesteld als deadline, maar dat is zeker niet bindend. In theorie hebben we nog tot 30 juni (einde van de voetbaljaargang) om akkoorden te sluiten. Ik hoop wel dat we dit dossier zo snel mogelijk kunnen afsluiten, het zou zonde zijn om een seizoen te verliezen’, besloot Sneyers. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier