Pro League denkt aan trainingen voor vluchtelingen

Chris Van Puyvelde, sportief manager bij de Pro League, denkt aan het lot van de vluchtelingen. © BELGA

De vereniging van de eersteklassers neemt haar tijd om een vluchtelingenactie op poten te zetten.

De Pro League speelt met het idee om Belgische eersteklassers trainingen te laten organiseren voor vluchtelingen. Dat bevestigt Chris Van Puyvelde, sportief manager bij de Pro League, aan Sport/Voetbalmagazine. Hij legde het idee al eens op tafel tijdens een vergadering met de jeugdverantwoordelijken van de eersteklassers. “We gaan niks opleggen,” zegt Van Puyvelde, “maar we polsen wel naar het draagvlak voor zo’n actie. De trainingen zouden bij de clubs zelf kunnen plaatsvinden en geïnteresseerde clubs zouden enkele van hun trainers kunnen afvaardigen. Hoe we het vervoer en het gebruik van materiaal kunnen regelen, dat bekijken we nog. Maar we kregen al signalen van bepaalde instanties die willen steunen, zoals het Rode Kruis.”

De Pro League uitte vrij vlug de intentie om ‘iets betekenisvols’ te doen rond de vluchtelingen, maar het duurt blijkbaar lang om dat in de praktijk om te zetten. Het is intussen al tweeënhalve maand geleden dat gedelegeerd bestuurder Pierre François zei dat er een initiatief zou komen. Bovendien waren grote Europese clubs toen al in actie geschoten. Bayern München kondigde begin september al zo’n trainingsproject aan, plus een donatie van één miljoen euro, terwijl het bij de Belgische clubs stilletjes bleef. AA Gent, Anderlecht en Club Brugge volgden wel het initatief van FC Porto om bij een Europese thuismatch één euro per ticket weg te schenken, maar grote eigen acties kwamen er niet. Nochtans was er in Brussel een vluchtelingenkamp in het Maximiliaanpark, niet ver van Anderlecht.

Van Puyvelde vindt het niet vreemd dat de Pro League zijn tijd neemt: “Als je zoiets doet, moet je het goed doen, dus hoor je eerst een en ander te regelen. Dit wordt iets voor na Nieuwjaar.”

(Kristof De Ryck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier