Pro League gaat makelaars aanpakken

© BELGA
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Pro League en de KBVB gaan op zoek naar een oplossing om de macht (en de commissielonen) van de spelersmakelaars in te perken. Zo bevestigt Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League.

AA Gent gaat voor Brecht Dejaegere, maar die moet daarvoor van makelaar veranderen. Met Dejan Veljkovic is de jonge Kortrijkspeler al aan zijn derde makelaar in een jaar tijd toe (lees hierover meer).

“Het is tijd voor een grondige regulering”, geeft Ludwig Sneyers (Pro League) in Sport/Voetbalmagazine toe. “Clubs willen echt dat hier paal en perk aan wordt gesteld. Makelaars krijgen te veel macht, nemen ook clubs over, waarna match fixing op papier niet ver af meer is.”

Ooit kregen voetbalmakelaars een in omvang beperkt commissieloon, vastgelegd in een Vlaams decreet, met een plafond van maximaal 7 procent op het eerste jaarloon. Om dat te omzeilen, werden spelers vaak naar het buitenland versluisd: daar gold dat maximum niet. Toen Europa het decreet terug floot en de beperking deed opheffen, was het hek van de dam. Onder de tien procent willen makelaars niet meer gaan.

Omdat de makelaars geen beroepsvereniging hebben, is het moeilijk afspraken maken. De geldstromen regelen via de Pro League is te ingewikkeld, meent Sneyers: “Je moet zien dat iedereen het juiste bedrag krijgt, ook clubs die recht hebben op opleidingsvergoedingen. In België valt dat relatief makkelijk na te gaan, bij buitenlandse transfers is dat andere koek.”

Pro League en Bond willen nu samen naar een oplossing zoeken, want het dossier omvat ook tweede klasse. Sneyers: “Daar worden clubs overgenomen door makelaars. Die mannen willen allemaal naar eerste klasse, dus is het ook ons probleem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content