Pro League grijpt in na kritiek Van Ranst op vreugdebeelden bij Antwerp

vreugde bij de spelers van Antwerp na het doelpunt in de bekerfinale © belga

De Pro League zal volgende week briefings houden bij de profclubs om hen nogmaals te wijzen op de protocollen en gedragscodes die zijn afgesproken. Dat is een gevolg van de kritiek die viroloog Marc Van Ranst had geuit na het zien van de vreugdebeelden bij spelers van Antwerp zaterdagavond tijdens en na de gewonnen bekerfinale.

Viroloog en lid van de expertengroep Marc Van Ranst nam zaterdagavond de spelers van Antwerp op de korrel, onder meer omdat ze te uitbundig en zonder afstand de bekerwinst in het Koning Boudewijnstadion vierden. Ook de taferelen na het enige doelpunt van Lior Refaelov schoten bij de viroloog in het verkeerde keelgat. ‘Voor sommige beroepen gelden andere regels, en dat is verkeerd’, liet Van Ranst zaterdagavond optekenen via Twitter.

De Pro League zag het met lede ogen aan. Er wordt gehoopt dat er een uitzondering op het Antwerps sportverbod wordt gemaakt, en dat vooral de competitie volgende week van start kan gaan. De Pro League wil ook graag dat de clubs zo snel mogelijk opnieuw supporters kunnen verwelkomen in de stadions. De beker- en 1B-finale moesten de experts en de politiek overtuigen dat het Belgisch profvoetbal voorbereid was om alles coronaproof te laten verlopen, maar dat blijkt na de reactie van Van Ranst gisteravond twijfelachtig.

Overleg met Van Ranst

‘Een aantal beelden op en rond de finale van de Croky Cup waren niet in overeenstemming met de Covid-19 protocollen’, geeft woordvoerder Van Bever toe. ‘De Pro League overlegde zondagochtend met viroloog Van Ranst en de onafhankelijke artsen die door de Pro League werden aangesteld om te adviseren over onze procedures. OHL en Beerschot werden zondagochtend nog eens uitgebreid gebriefd over de bepalingen uit het protocol. Maandag en in de loop van de week zullen de overige clubs in aanloop naar de start van de competitie nogmaals een briefing krijgen over de coronabepalingen.

Dat er bij Beerschot een speler positief testte op Covid-19 zet extra druk op de ketel. Als er in de 1B-finale gescoord wordt, is de spelers op het hart gedrukt om ingetogen te vieren en vooral afstand te houden. Marc Van Ranst heeft er alvast vertrouwen in.

‘Wees gerust: beelden zoals in de bekerfinale krijgen we vandaag niet te zien bij de match OHL-Beerschot. En niet omdat er geen doelpunten gaan gemaakt worden. Wel omdat bij beide ploegen de puntjes op de i zullen gezet zijn qua corona-veilig gedrag op en naast het veld’, tweet de viroloog na het overleg met de Pro League.