Pro League: ‘Laat ons alle gokreglementeringen uniform maken’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League, licht de gokregels toe die in het voetbal van toepassing zijn.

Wat mag er en wat mag er niet met betrekking tot gokken op voetbalwedstrijden voor spelers en andere betrokkenen uit de voetbalwereld? Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven, omdat er verschillende regels gelden op verschillende niveaus. Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League, zet ze voor ons op een rijtje.

De wet op de kansspelen verbiedt iedereen te gokken op alles waar je rechtstreeks impact hebt op het resultaat

“De wet op de kansspelen verbiedt iedereen te gokken op alles waar je rechtstreeks impact hebt op het resultaat. ‘Iedereen’ is daarin niet gedefinieerd. Dat gaat zeker en vast over de spelers en de trainers, maar over wie nog meer staat in de kansspelwet niet gepreciseerd. Er staan ook niet veel voorbeelden van in het voorbereidend werk. Het is heel algemeen, want het geldt evengoed voor bijvoorbeeld de paardensport. De straf kan gaan tot vijf jaar cel en tot 600.000 euro.

De cao zegt dat spelers niet op wedstrijden van hun eigen club mogen spelen, dus niet op de eigen wedstrijden en evenmin op die van de reserves

“De cao, de collectieve arbeidsovereenkomst, staat op de hoogte van een KB (Koninklijk Besluit) en is dus ook een wetgevend reglement. Die zegt dat spelers niet op wedstrijden van hun eigen club mogen spelen, dus niet op de eigen wedstrijden en evenmin op die van de reserves. En in de modelarbeidsovereenkomst voor profvoetballers staat dat het bij geen enkele wedstrijd van de eigen competitie mag. Dus iemand van Waasland-Beveren mag niet spelen op Club Brugge-Anderlecht maar wel op Club Brugge-Leicester bijvoorbeeld.

“En dan is er nog het bondsreglement, waarin heel duidelijk staat dat het niet mag op wedstrijden van je eigen competitie en dat het geldt voor spelers, trainers, bestuurders et cetera. De sanctie kan gaan van een blaam tot schrapping.”

Heel duidelijk is alleszins dat er nood is aan uniformiteit.

“Dat is ook een van de richtlijnen die ik nu geef: laat ons eens al die regels uniform maken, zodat het voor iedereen duidelijk is wat mag en wat niet mag”, besluit Sneyers. “Mits een aantal begeleidende maatregelen kunnen we dan ook strenger straffen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content