Pro League wil voetbalcompetitie op 8 augustus starten – zoals gepland

Als de sanitaire omstandigheden dat toelaten, zal de Jupiler Pro League op zaterdag 8 augustus afgetrapt worden.

Dat heeft de Pro league vrijdag bevestigd na zijn algemene vergadering. Aangezien er werd beslist om met 18 ploegen van start te gaan, moet er een nieuwe kalender opgesteld worden.

Die nieuwe kalender wordt zaterdag 1 augustus om 18u00 digitaal voorgesteld. OH Leuven en Beerschot hadden gevraagd om uitstel van de competitie, maar lieten hun eis vallen ‘in het belang van het Belgisch voetbal’.

De competitie zal dus, ‘als ‘de sanitaire omstandigheden dat toelaten’, zoals gepland beginnen.

Studie

In het najaar van 2020 wordt een studie besteld om een competitieformat voor na het seizoen 2021-2022 uit te werken. De oefening maakt deel uit van een allesomvattende studie, die zich ook zal buigen over de structuur en werking van de Pro League.

‘Het wordt een allesomvattende oefening die we met veel verantwoordelijkheidszin moeten opnemen. We zullen ons in dat proces laten begeleiden door externen’, aldus Peter Croonen, voorzitter van de Pro League. ‘Het maakt wat mij betreft niet uit wie op de voorzittersstoel zit. Het belangrijkste is dat de structuur stevig is, nadien zullen we wel bepalen wie op welke plaats komt.’ Er wordt onder meer gezocht naar het ideale format voor 1A en 1B. ‘Uitgangspunt is: wat is het beste voor het Belgisch voetbal’, aldus Croonen.

Mogelijk hebben de resultaten van die studie naar het format een snelle impact. Als er een akkoord uit vloeit met betrekking tot de formule, gaat die in op het einde van het seizoen 2021-2022 en zullen er dus geen drie ploegen rechtstreeks moeten dalen, zoals nu voorzien.

De competitie in 1A jaargang 2020-2021 gaat in elk geval van start met 18 ploegen. Waasland-Beveren, OH Leuven en Beerschot werden in de Jupiler Pro League opgenomen. Om tot acht teams te komen verwelkomt 1B verwelkomt voor het seizoen 2020-2021 Lierse K. en het U23-team van Club Brugge. De Jupiler Pro League zal 34 reguliere speeldagen tellen, met na puntenhalvering een ‘Champions play-off’ (top vier) en een ‘Europa League play-off’ (nummers vijf tot en met acht).

De laatste club na de reguliere competitie in 1A zal rechtstreeks degraderen, terwijl de voorlaatste de barrage speelt tegen de nummer twee uit 1B.

Oproep: ‘Volg voetbal dit weekend thuis’

Pro League-CEO Pierre François hoopt snel duidelijkheid te krijgen en doet een oproep aan de supporters. ‘Volg het voetbal vanop televisie en ga nadien niet vieren. Het kan een extra argument zijn om voetbal te laten doorgaan.’

Het verbod houdt in dat er in de hele provincie Antwerpen geen wedstrijden, maar ook geen trainingen met meer dan tien volwassenen mogen plaatsvinden. Daardoor dreigt de competitie volgend seizoen toch niet van start te kunnen gaan, of toch niet volledig. Gouverneur Cathy Berx was niet van plan een uitzondering toe te kennen aan het profvoetbal, maar speelde de hete aardappel door aan expertengroep Celeval. Die sprak zich vooralsnog niet uit over de kwestie.

François hoopt dat er snel duidelijkheid kan komen en vindt dat de Pro League een sterk dossier kan voorleggen. ‘We zijn een economische sector waarvan vele personen afhankelijk zijn. Bovendien hebben we heel wat protocollen uitgeschreven, en dan vooral het testprotocol, waardoor we ervan overtuigd zijn dat we alle voetbalwedstrijden in alle veiligheid kunnen laten doorgaan. Dat hopen we dit weekend met de bekerfinale en 1B-finale te kunnen bewijzen.’

De Pro League doet dan ook een warme oproep aan supporters om de coronamaatregelen te respecteren komend weekend. ‘Bekijk de wedstrijd op televisie, in alle veiligheid en in eigen bubbel. Verzamel vooral niet. En als je favoriete ploeg wint, blijf dan rustig. Ga niet vieren op straat. Als de supporters zich kunnen gedragen, zou dat wel eens een extra argument kunnen zijn om het voetbal te laten doorgaan. Ook in Antwerpen.’