Propere Handen: 31 miljoen aan valse contracten, 19 miljoen in zwart betaald

Dejan Veljkovic

Liefst twaalf eersteklasseclubs werkten volgens de speurders achter Operatie Zero mee aan het ‘systeem-Veljkovic’ bij transfers van voetballers. Dat schrijven Het Laatste Nieuws, Het Belang van Limburg, De Standaard en Gazet van Antwerpen woensdag.

De twaalf misleidden de fiscus en verrijkten zichzelf bij de transfers. Uit documenten die de kranten konden inkijken, blijkt dat voor (minstens) 31.035.582 euro aan valse contracten werd opgesteld. Liefst 19.160.414 euro daarvan werd ook effectief uitbetaald aan spelers, ­bestuurders, makelaar of aanverwanten.

Volgens Veljkovic spannen KV Mechelen, Standard en Anderlecht de kroon wat ­betreft zwarte miljoenen, alsook Club Brugge en Genk. KV Mechelen zou met ruim 10 miljoen euro goed zijn voor één derde van het totaalbedrag. Ook Sporting Lokeren, KV Oostende, OH Leuven, KV Kortrijk, AA Gent, Waasland Beveren en STVV worden vernoemd.

De kranten contacteerden alle clubs. Geen van hen geeft toe een valse factuur te hebben opgesteld. Velen hebben intussen een nieuw management.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier