Propere Handen: ook Vanhaezebrouck zou zwart geld (en mest en potgrond) gekregen hebben

© Belga Image

Speurders die actief zijn in het fraudeonderzoek in het Belgische voetbal vermoeden dat huidig AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck tijdens zijn eerste ambtsperiode in de Ghelamco Arena voor 283.750 euro in het zwart werd betaald, via constructies die destijds werden opgezet door makelaar Mogi Bayat, dat blijkt uit informatie die de krant De Standaard dinsdag kon inkijken.

Nochtans staat de naam van Vanhaezebrouck niet op de lijst van 57 verdachten die het parket voor de rechtbank wil brengen in operatie Propere Handen. In dit geval gaat het om fiscale fraude en dat is de bevoegdheid van de fiscus. Spelers en trainers die deels in het zwart werden betaald, zullen daarvoor de afrekening van de fiscus krijgen.

Bewijzen dat Vanhaezebrouck daadwerkelijk zwart geld van Bayat ontvangen heeft, zijn er niet, maar het parket vindt de aanwijzingen wel sterk genoeg om de verwijzing van Bayat naar de rechtbank te vragen voor de deals met Vanhaezebrouck, aldus de krant.

Een deel van het loon van de trainer zou tussen 2014 en 2017 in het zwart zijn betaald, via fictieve scoutingsverslagen en vervalste commissielonen op transfers, systemen die door Bayat zouden zijn opgezet. Daarnaast vonden de speurders bij Bayat nog een factuur van 2.788 euro van een tuincentrum in Charleroi. Uit onderzoek bleek dat de 54 stukken tuinmateriaal, waaronder potten, potaarde en mest, voor Vanhaezebrouck bestemd waren en in Gent geleverd moesten worden.

‘Volledig uit de lucht gegrepen’

Hein Vanhaezebrouck stuurde dinsdag een bericht rond, onder meer naar persagentschap Belga, waarin hij wil reageren op de aantijgingen die hem te beurt vielen in het dossier ‘Propere Handen’, het fraudeonderzoek in het Belgische voetbal.

‘Ik wens te reageren op de diverse mediaberichten die mij in verband brengen met het onderzoek Propere Handen’, klinkt het in de mededeling bij Vanhaezebrouck. ‘De insinuaties als zou ik betalingen in het zwart hebben ontvangen via constructies opgezet door spelersmakelaar Mogi Bayat, zijn volledig uit de lucht gegrepen. Ik werd voor deze feiten ook niet in verdenking gesteld, noch ondervraagd. Voor het overige werk ik volledig en transparant mee met de autoriteiten. Ik heb niets te verbergen.’

‘Ik werd en word door KAA Gent overigens zeer correct en marktconform vergoed. De bedragen die in de pers worden genoemd, zijn eenvoudig onjuist en leiden dan ook tot misleidende berichtgeving. Omwille van de hoogst uitzonderlijke resultaten van de club in de betrokken periode, werden mijn arbeidsovereenkomsten en de daarin opgenomen bezoldigingen zelfs herhaaldelijk bijgesteld. Alle fiscale verplichtingen werden hierbij nagekomen. Hoe de heer Bayat zijn zakelijkheden regelt, heeft met mij uiteraard niets te maken. Tot slot wens ik ook aan te geven dat ik het ten stelligste betreur dat er blijkbaar personen zijn, die het nodig vinden om hun beroepsgeheim te schenden, door gegevens uit een strafdossier te lekken waarin ik helemaal niet betrokken ben, louter en alleen om wat media-aandacht te krijgen.’

De 57-jarige coach benadrukt dat hij verder niet meer zal reageren omtrent deze affaire.

Partner Content