Propere Handen: UEFA wacht op het BAS

De Europa League lonkt voor KVM-spelers. © belgaimage

De Europese voetbalbond UEFA gaat KV Mechelen niet bannen uit de Europa League vóór het BAS zich heeft uitgesproken.

Bekerwinnaar KV Mechelen mag zijn ticket voor de groepsfase van de Europa League nog zeker behouden tot het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) zich ten gronde heeft uitgesproken over het matchfixingluik van het Propere Handendossier. Dat bevestigt advocaat Thomas Declerck aan Sport/Voetbalmagazine. Declerck ging Malinois onlangs verdedigen op de hoofdzetel van de Europese voetbalbond. ‘De UEFA heeft beslist dat het voorbarig is om KV Mechelen uit te sluiten’, zegt hij.

‘KV Mechelen toegelaten’

De UEFA zelf meldt vandaag aan Sport/Voetbalmagazine: ‘KV Mechelen is toegelaten om deel te nemen aan de UEFA Europa League 2019/20, behoudens de potentiële heropening van de procedure mocht verdere informatie opduiken met betrekking tot de feiten en/of de gegrondheid van deze zaak.’

De UEFA heeft beslist dat het voorbarig is om KV Mechelen uit te sluiten.

Thomas Declerck, advocaat KV Mechelen

Clubs die betrokken zijn bij matchfixing, mogen van de UEFA niet aantreden in Europese toernooien. Geel-rood wordt in het Propere Handendossier verdacht van competitievervalsing bij zijn match tegen Waasland-Beveren van 11 maart 2018. In eerste aanleg werd de club daarvoor veroordeeld door de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond. In beroep heeft het BAS nog niet geoordeeld of Malinois aansprakelijk is. In een gedeeltelijke beslissing oordeelde het BAS wel al dat KV sowieso geen degradatie meer kan opgelegd krijgen als sanctie.

Antwerp tegen Viitorul

Door de positie die de UEFA nu inneemt, is er voorlopig geen wijziging in de kalender van de andere Belgische clubs die Europees aantreden. Tot nader order speelt Antwerp – de vierde uit play-off 1 – op 25 juli tegen het Roemeense Viitorul Constanta in de tweede voorronde van de Europa League.

Ook de fans van KV Mechelen mogen voorlopig blijven dromen van een Europees avontuur.
Ook de fans van KV Mechelen mogen voorlopig blijven dromen van een Europees avontuur.© belgaimage

Eerder was er sprake van een mogelijke verschuiving van de Europese tickets bij een uitsluiting van KV. De mogelijkheid ontstond dat het Europese ticket van KV dan bij Standard zou belanden, de derde uit play-off 1. In dat scenario zou Antwerp het Luikse ticket krijgen voor de derde voorronde van de Europa League en zou KAA Gent, de vijfde van play-off 1, tegen Viitorul aantreden. Maar dat gebeurt dus voorlopig niet.

Zowel de bond als de Pro League, de vereniging van Belgische profclubs, spraken intussen ook al van een alternatief voor dat schuiven met die Europese tickets: de UEFA zou het ticket voor KV ook gewoon kunnen inhouden mochten de BAS-arbiters KV aansprakelijk achten.

Het BAS heeft volgens zijn eigen reglementen in deze zaak tot 22 augustus om verdere beslissingen te nemen. De loting voor de groepsfase van de Europa League staat gepland op 30 augustus. De groepsfase zelf begint midden september.