Proto toch geschorst tegen Club Brugge

Silvio Proto © Belga Image

Silvio Proto krijgt toch nog een schorsing voor zijn gevaarlijke charge op KV Kortrijk-speler Teddy Chevalier.

De doelman van Anderlecht, Silvio Proto, speelt zondag toch niet tegen Club Brugge. De Geschillencommissie Hoger Beroep heeft hem geschorst voor twee speeldagen waarvan één met uitstel en een boete.

Eerder op de dag verscheen landskampioen Anderlecht is met zijn doelman Silvio Proto voor de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Belgische Voetbalbond (KBVB). Na de vrijspraak van Proto, dinsdag in eerste aanleg, ging het bondsparket in beroep. Clubadvocaat Daniel Spreutels hield vanmiddag een vurig pleidooi om te vermijden dat de Anderlecht-goalie de belangrijke thuiswedstrijd tegen Club Brugge zondag moet missen. ‘Proto schorsen voor de partij tegen Club Brugge zou competitievervalsing betekenen’, zo liet hij optekenen.

Definitie

Het Bondsparket ging in beroep, maar naar eigen zeggen niet enkel om Proto alsnog te laten schorsen. De reden lag wat ingewikkelder: ‘We willen vooral weten wat de Geschillencommissie in eerste aanleg bedoelde, toen ze Proto vrijsprak omdat er ‘geen sprake was van een manifeste vergissing bij de scheidsrechter’. We vragen de Geschillencommissie Hoger Beroep om hier een definitie van te geven’, zei de procureur ter zitting.

Anderlecht-advocaat Spreutels was niet opgezet met die motivatie voor de beroepsprocedure van het parket. ‘De Geschillencommissie Hoger Beroep dient niet om juridische terminologieën uit te klaren’, aldus de man in zijn pleidooi. ‘En het is al zeker niet het juiste moment voor dit soort gekissebis, twee dagen voor een cruciale wedstrijd van mijn cliënt Silvio Proto.’

‘Bovendien – en dan heb ik het over de fase zelf – mag het duidelijk zijn dat er geen intentie van mijn cliënt is om zijn tegenstrever (Teddy Chevalier van KV Kortrijk, nvdr.) te blesseren. Hij plooit zijn been – dat is duidelijk te zien op de beelden – om hem niet vol te raken. We vragen dan ook met veel vertrouwen opnieuw de vrijspraak.’

De Reviewcommissie liet Proto in eerste instantie op basis van televisiebeelden vervolgen voor zijn fout op KV Kortrijk-spits Teddy Chevalier, tijdens de wedstrijd Anderlecht-KV Kortrijk (5-1) van twee weken geleden. (Belga/KVDA/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier