Proto volgt zichzelf op als ‘Doelman van het Jaar’

© Belga

De 30-jarige Proto is verkozen tot Doelman van het Jaar. Hij haalde het met ruime voorsprong op Sammy Bossut en Barry Boubacar.

Silvio Proto is voor de derde keer in zijn carrière verkozen tot Doelman van het Jaar. De goalie van landskampioen Anderlecht, die eerder ook al in 2005 en 2012 won en nu 807 punten kreeg, haalde het met ruime voorsprong op Sammy Bossut (Zulte Waregem) en Barry Boubacar Copa (Lokeren), die met 230 punten op een gedeelde tweede plaats eindigden.

Parcours Silvio Proto

De 30-jarige Proto, dit seizoen opnieuw een van de sterkhouders bij paars-wit, begon zijn spelerscarrière bij Couillet. Via Olympic Charleroi belandde hij bij La Louvière waar hij op 18-jarige leeftijd in de hoogste afdeling debuteerde. In 2005 werd hij getransfereerd naar Anderlecht, maar daar liep het niet zoals het moest en in het seizoen 2008-’09 werd hij uitgeleend aan Germinal Beerschot. Sinds zijn terugkeer bij Anderlecht in 2009 is hij de onbetwiste titularis.

Dat was hij in 2004-’05 ook bij de nationale ploeg maar na dertien caps en veel wedstrijden op de invallersbank liet hij toenmalig bondscoach Georges Leekens in 2011 weten dat hij liever niet meer opgeroepen werd. Sindsdien was hij er ook daadwerkelijk nooit meer bij.

Profvoetballer van het Jaar

Eerder werd Francky Dury (Zulte Waregem) uitgeroepen tot Trainer van het Jaar en ging de trofee van Scheidsrechter van het Jaar naar Jérôme Efong Nzolo. Nu is het nog wachten op de titel van Profvoetballer van het Jaar. De genomineerden zijn Carlos Bacca (Club Brugge), Maxime Lestienne (Club Brugge), Dieumerci Mbokani (Anderlecht), William Vainqueur (Standard) en Jelle Vossen (RC Genk). (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier