Proto: ‘Wanneer Preud’homme zich opwindt, begrijp ik hem’

Michel Preud'homme wil na de Beker van België ook landskampioen worden met Club Brugge © Charles Cambré

Silvio Proto, doelman van Anderlecht, heeft een aparte verklaring voor het explosieve gedrag van Michel Preud’homme, coach van de grote titelconcurrent uit Brugge.

Over het gedrag van Michel Preud’homme aan de zijlijn is al veel gezegd en geschreven. Silvio Proto ziet in de spelerscarrière van MPH een uitleg. “Ik snap beter dan anderen de manier waarop hij zijn wedstrijden beleeft en waarom hij zich opwindt”, aldus Proto in een uitgebreid interview met Sport/Voetbalmagazine. “Wanneer je helemaal achterin staat, heb je een gevoel voor verantwoordelijkheid dat de veldspelers missen. Je staat daar meer onder druk dan de anderen, je bent gewend om beter de gebeurtenissen in te schatten, de gevolgen van een fout.”

“Een doelman weet dat, als hij een fout maakt, hij de klos is. Een aanvaller die vijf kansen mist en er vervolgens twee binnentrapt, is de man van de match. Van daaruit is het niet verbazend dat sommige reacties van doelmannen meer uitgesproken zijn. Wanneer Preud’homme zich opwindt, begrijp ik hem.”

Proto: 'Wanneer Preud'homme zich opwindt, begrijp ik hem'
© Dons

Omdat hij nog altijd dezelfde druk voelt die hij ook als keeper voelde? Proto: “Als ik een schaal moet uitzetten met het verantwoordelijkheidsgevoel van spelers, zet ik 100 voor een keeper, 90 voor de verdedigers en minder naarmate je verder naar voor speelt.”

Geen nood aan psycholoog

Verderop in het interview geeft Proto ook ongezouten zijn mening over het gebruik van psychologen binnen voetbalclubs. De Waal is geen believer, erkent hij: “Ik vind dat niet nodig. Wat kan een psycholoog die nog nooit tegen een bal getrapt heeft je leren? Alleen voetballers begrijpen andere voetballers. Je moet al zelf een belangrijke wedstrijd verloren hebben om te begrijpen wat je doormaakt op zo’n moment.”

“Een club mag zijn spelers niet verplichten bij de psycholoog langs te gaan als ze er niet in geloven. Wie er wel in gelooft, kan zelf zo iemand opzoeken. Sommigen doen dat, maar ik zou zelfs niet weten wie, omdat dat niet de zaken zijn waar je graag mee uitpakt. Je moet er willen in geloven, opdat het helpt. Het is hetzelfde als met roken. Wie echt geen zin heeft om te stoppen met roken, kan je niet doen ophouden, ongeacht welke methode je aanreikt.”

Lees het hele interview deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier