Racing Mechelen is verkocht en zal verhuizen – stadion wordt bouwzone

Archiebeelden van de bekerzege van Racing Mechelen op Genk © Belga

Koninklijke Racing Club Mechelen, dat afgelopen seizoen degradeerde uit tweede klasse, komt in handen van bouwbedrijf IBO. Het Mechelse bedrijf betaalt 2,425 miljoen euro voor de voetbalclub en de bijbehorende gronden.

Dat werd bekendgemaakt na de bijzondere algemene vergadering. Racing Mechelen zal nog zeker drie jaar voetballen in het huidige Oscar Vankesbeeckstadion in Mechelen-Noord, maar dan gaan de tribunes tegen de vlakte. Het huidige recreatiegebied zal omgevormd worden tot bouwzone.

De huidige vzw Racing Mechelen verdwijnt ook. De club zal worden omgevormd tot een NV, waarin huidig crisismanager Jean Lhoëst en huidig bestuurder Ronny Van Aken zullen participeren met respectievelijk 112.000 euro en 100.000 euro.

Racing Mechelen kan daarnaast in de toekomst nog eens rekenen op een commissie van 500.000 euro wanneer de woningen op de gronden zijn verkocht.

Schuldenberg

Jean Lhoëst maakte eind april bekend dat de club een schuldenberg torste van 1,4 miljoen euro. Met de verkoop aan IBO kunnen deze schulden worden weggewerkt. Met de spelers die afgelopen seizoen voor Racing Mechelen uitkwamen, en die al heel lang niet meer zijn uitbetaald, zal de club zo snel mogelijk de onderhandelingen opstarten, zegt Lhoëst.

Een nieuwe locatie voor de club is er nog niet maar nu de overname rond is, zullen de onderhandelingen met de stad Mechelen zo snel mogelijk worden aangevat, aldus Lhoëst.

‘Geen andere keuze’

De toenadering tussen Racing Mechelen en IBO is niet nieuw. Eind 2013 was er de eerste keer sprake van de verkoop van de gronden aan het bouwbedrijf. Enkele maanden geleden lag soortgelijk voorstel opnieuw op tafel. Tot tweemaal toe werd het toen weggestemd door leden van de vzw. Derde keer goede keer dus voor IBO.

De verkoop van Racing Mechelen was de enige keuze voor de club om het voortbestaan te garanderen, zegt Lhoëst. “Het was leven of sterven. Naast IBO was er geen andere keuze.” Dat de club door deze verkoop kan blijven bestaan, is voor veel supporters een doekje voor het bloeden. Martin Jeurissen, die nog steeds voorzitter is van de club en samen met Van Aken en Lhoëst in het nieuwe bestuur zal zetelen, reageert wel tevreden. “Ik ben een tevreden man, want de club staat terug op zijn poten”, zei Jeurissen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier