‘Raman past niet bij het nieuwe imago van AA Gent’

Benito Raman © BELGA

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over Club-Anderlecht, Benito Raman en Bayern München.

S/VM: Club Brugge kreeg in eigen huis een pandoering van Anderlecht: 1-4. Wat moeten we daarvan denken en welke rol speelde scheidsrechter Serge Gumienny in deze wedstrijd?

Jacques Sys: “Anderlecht speelde de eerste helft zeer goed, met hoge pressing en weinig ruimte voor Club. Gedragen ook door een sterke Stefano Okaka. Besnik Hasi gaf het achteraf zelf aan: Anderlecht speelde als een hechte ploeg. Waarbij je natuurlijk meteen de vraag kan opwerpen waarom dat niet elke week kan. Dat paars-wit het tegen kleinere tegenstanders niet kan opbrengen, blijft toch iets typisch voor de cultuur in die club -misschien heeft het iets te maken met de Brusselse grootstedelijkheid.”

“Wat Club Brugge betreft: het is al de derde keer op rij dat het op een dergelijk rampzalige manier aan een wedstrijd begint. Met grote hiaten in de verdediging, geen combinaties, amper doelgevaar en te veel stomme overtredingen. Pas na het tegendoelpunt ging Club aan het voetballen. Bjorn Engels verklaarde na afloop dat in het begin de richtlijnen van Michel Preud’homme niet werden opgevolgd. Waarom dan niet? Dat is een groot probleem. Het gebrek aan concentratie bij het begin van een wedstrijd neemt stilaan groteske proporties aan. Ook Preud’homme, met zijn gekende winnaarsmentaliteit, staat daar blijkbaar machteloos tegen en het is ver verwijderd van de authentieke Clubziel. Met wat wintertransfers los je dit trouwens niet op: transfers deed Club al genoeg de voorbije jaren. En wat voor type spelers moet je dan wel bijhalen? Het is gewoon te weinig momenteel.”

“Het aandeel van scheidsrechter Gumienny in de uitslag moet niet overschat worden: het is niet door hem dat Club Brugge verloor van Anderlecht. Al floot hij geen te beste wedstrijd, dat moet Gumienny kunnen toegeven. In plaats van zich te verstoppen achter excuses zoals de druk die vooraf gelegd werd door de media. Dat is zeer flauw van een scheidsrechter die internationaal fluit. Als je niet met druk kan omgaan, dan blijf je beter thuis. Beter zeg je na afloop gewoon dat je een slechte partij floot. Punt.”

S/VM: Benito Raman liet zich na de zege van Gent tegen Kortrijk niet van zijn beste kant zien: hij schreeuwde ‘alle boeren zijn homo’s’ door de microfoon, een sneer naar de supporters van Club Brugge. Verdient hij, gezien zijn jeugdige leeftijd, nog krediet of is het einde verhaal voor hem bij Gent?

Jacques Sys: “Dat je op die manier je club in een negatief daglicht plaatst na zo een topjaar, is zeer jammer en zeer onverstandig. AA Gent heeft zorgvuldig een nieuw imago opgebouwd: die van een club in volle bloei, waar professioneel gewerkt wordt en die sympathie geniet in heel het land. Zulke uitspraken passen niet in die kraam. In die zin is er voor iemand als Benito Raman geen plaats bij dit AA Gent.”

“Het is niet de eerste keer dat hij zijn boekje te buiten gaat. Raman is een echte Gentenaar, een jongen van de club, maar regels moet je kunnen respecteren. En kennelijk slagen ze er bij AA Gent niet in om hem in de pas te laten lopen, ondanks de aanwezigheid van een ploegpsychologe. Ivan De Witte is zelf psycholoog, hij zal wel weten wat er nu best gebeurt met Benito Raman, maar mij lijkt het moeilijk om hem te handhaven.”

S/VM: Bayern München kondigde dit weekend aan dat Pep Guardiola na dit seizoen vertrekt en vervangen zal worden door Carlo Ancelotti. Een goede zet van zowel Guardiola als Bayern?

Jacques Sys: “Absoluut. Guardiola heeft er in die drie jaar bij Bayern München het maximum uitgehaald en zichzelf helemaal ontdekt als trainer. Niet vergeten dat er bij zijn aanstelling in München toch nog vraagtekens geplaatst werden: zou hij het zonder Lionel Messi kunnen? Guardiola toonde ondertussen dat hij absolute wereldtop is. Maar iemand die zo geëngageerd werkt en investeert in zijn job, heeft na drie jaar nood aan verandering. Hetzelfde geldt voor de spelersgroep van Bayern.”

“Met Carlo Ancelotti maakte Bayern in dat opzicht een prima keuze. Wees er maar zeker van dat hij volledig gescreend werd. Wat sportieve knowhow betreft, is het bestuur van Bayern -Matthias Sammer, Karl-Heinz Rummenigge, Uli Hoeness- de top van Europa. Op Jürgen Klinsmann na maakte zij nog geen enkele verkeerde keuze. Bovendien is de spelersgroep van Bayern zo professioneel dat zij zichzelf corrigeert, ook onder Ancelotti zal de machine dus wel gewoon verder draaien. Alleen zal het langs de zijlijn een stijlbreuk zijn met de ietwat saaie, roerloze Ancelotti op de trainersbank, die ook een iets defensiever georiënteerde aanpak hanteert dan de ultra-offensieve Guardiola.”

(Matthias Stockmans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier