Recordaantal tegentreffers voor Dury en Zulte Waregem

Francky Dury zoekt op het middenveld nog naar de geschikte combinatie. © belgaimage
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

25 jaar na de fameuze 2-5 zege op Anderlecht verloor Zulte Waregem zélf met 2-5, zondag tegen Waasland-Beveren.

Zelden stond Francky Dury zo aangeslagen langs de kant. Vijf goals incasseren in eigen stadion, dat was hem als coach van Essevee in de Belgische competitie nog slechts één keer overkomen. In het debuutseizoen van Zulte Waregem in de hoogste klasse, toen STVV op 22 oktober 2005 met 1-5 won aan de Gaverbeek.

Wat het nog erger maakte, is dat de fusieploeg ook tegen Lokeren en op Antwerp al drie tegentreffers had geïncasseerd. Elf op drie opeenvolgende competitieduels: zo veel heeft Dury als trainer van Zulte Waregem er nog nooit op zijn papiertje moeten schrijven.

Hoewel hij ‘zijn verantwoordelijkheid nam als coach’, was hij zondag keihard voor zijn spelers. De blunders van Baudry en keeper Leali omschreef hij zelfs als ‘Comedy Capers’. Thelin kon zo profiteren en vier goals maken – alleen Bosko Balaban scoorde ervoor ooit viermaal tegen Essevee (november 2006, 4-1 op Club Brugge).

De redenen voor die defensieve malaise zijn velerlei: het wankele defensieve middenveldduo, waarvoor Dury dit seizoen al zeven verschillende combinaties gebruikte (met De Sart, Doumbia, DeMets, Jensen, Coopman…), maar telkens constateert dat hij daar power en loopvermogen mist (een groot contrast met het duo LeragerMeïté vorig seizoen).

Zo komt de verdediging veel meer onder druk, zeker in zijn concept met aanvallende backs. De trager wordende en vermoeid rakende linksachter Hamalainen wordt zo steeds meer voorbijgelopen of laat te veel ruimte voor een voorzet (al 8 van de 19 tegengoals in de competitie kwam voort uit een pass van de rechterkant).

Centraal begingen Heylen en Baudry al defensieve blunders, en ook ervaren leiders als Derijck en De fauw halen bijlange niet het niveau van vorig seizoen. Voeg daarbij twee onzekere keepers (Leali en Bostyn) en de dieprode rekening is gemaakt. Woensdag wacht Anderlecht. Weer een afstraffing? Of wordt het opnieuw 2-5?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier