Red Flames pakken belangrijke driepunter in Portugal

Red Flames © Belga Image

De Red Flames hebben op de derde speeldag in WK-kwalificatiegroep 6 een belangrijke uitzege geboekt in Portugal. Tine De Caigny was de heldin bij de Belgen met de winning goal.

België staat aan kop van zijn poule met het maximum van negen punten uit drie wedstrijden. Die eerste plaats moet het wel delen met Italië, dat Roemenië klopte met 3-0. Moldavië, Roemenië en Portugal blijven puntenloos. Moldavië en Portugal hebben wel nog maar respectievelijk twee en één partij afgewerkt.

Verloop

In een gesloten eerste helft waren de twee beste kansen voor de Flames, maar het Belgische vizier stond niet op scherp. Janice Cayman kopte halfweg de eerste periode een uitgemeten voorzet van Tessa Wullaert naast, en op slag van rust trapte Elke Van Gorp een doorgeschoten vrije trap wat onbesuisd over het doel.

Na de koffie waren de Belgen beter bij schot, en Tine De Caigny kopte meteen een corner van Wullaert onhoudbaar tegen de touwen. Portugal moest nu komen, en drukte België tegen het eigen doel. Tot uitgespeelde kansen kwam het niet, want de Flames verdedigden taai. Vanessa Marques kreeg de beste mogelijkheid, maar haar pegel geraakte niet door het bos van Belgische benen.

Kwalificatie

Op de volgende speeldag, die begin april 2018 op de agenda staat, ontvangen de Belgen Portugal.

De zeven groepswinnaars zijn rechtstreeks geplaatst voor het WK in Frankrijk (7 juni – 7 juli 2019). De vier beste tweedes spelen barrages in twee rondes: halve finales (heen 1 oktober 2018, terug 9 oktober) en een finale (heen 5 november 2018, terug 13 november). De winnaar daarvan heeft ook een WK-ticket beet.