Refaelov: ‘In de duels tegen Gent moeten we een signaal geven’

Lior Refaelov wil ook tegen Gent beslissend zijn. © BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Lior Refaelov was dit weekend tegen Lokeren uitblinker bij Club Brugge en lijkt net op tijd weer in vorm. In Sport/Voetbalmagazine blikt de Israëlische draaischijf vooruit naar de dubbele confrontatie met rivaal AA Gent.

Deze week volgen twee duels tegen AA Gent, woensdag (3 feb) voor de beker, zondag (7 feb) voor de competitie. In de beker moeten de Bruggelingen een 2-1 achterstand goedmaken. Waarom ging het in de heenwedstrijd fout?

“AA Gent had wel de hele tijd balbezit maar creëerde niet zoveel kansen”, begint Lior Refaelov zijn uitleg. “We hebben er goed verdedigd en offensief kregen we wat kansen, zelfs met tien. Tijdens de wedstrijd waren er wat problemen op de rechterkant, in de communicatie tussen Thomas Meunier en ik. We hebben daar nadien met de coach veel over gepraat en het zal nu wel anders zijn.”

Tactisch heeft Michel Preud’homme de voorbije jaren al van alles geprobeerd tegen Gent, maar alles mislukt. Refaelov: “Alles wat zij doen, werkt. En daar krijgen ze veel lof voor. Terecht. We moeten de feiten niet ontkennen: ze klopten ons dit seizoen al drie keer, supercup inclusief. Ze hebben een goed team, een goeie strategie, een zeer goeie coach en het is onze job om een oplossing te zoeken en ze met onze kwaliteiten in de problemen te brengen. Ik geloof in onze ploeg, in onze kwaliteiten. Deze week kunnen we dat tonen”

“De inzet van de wedstrijd op zondag is voor mij wel meer dan drie punten”, gaat de Israëlier verder. “Het is ook een signaal, aan hen, aan de rest, maar ook aan onszelf… Drie keer verliezen is niet gemakkelijk, het wordt tijd dat we dat omdraaien.”

Afwezig tegen Gent

Refaelov is ondertussen aan zijn vijfde seizoen bij Club Brugge bezig. Werkte zich op tot gelegenheidsaanvoerder en toont zich in de topwedstrijden steeds beslissender. Zoals vorig seizoen ook in de bekerfinale, waar hij de winning goal maakte. In de play-offs van vorig jaar miste hij maar één wedstrijd: uitgerekend de 2-3 thuis tegen AA Gent.

“De belangrijkste!”, weet hij. “De wedstrijd ervoor kreeg ik een belachelijke vijfde gele kaart, zodat ik geschorst was. Ik weet nog dat ik Bart (Verhaeghe, nvdr) en Vincent (Mannaert, nvdr) vroeg of we geen beroep konden aantekenen tegen de schorsing. Maar blijkbaar kan dat alleen voor rood… Niet één keer hadden we tot dan thuis verloren, maar uitgerekend in een duel dat bij winst de titel naar ons zou halen, mocht ik niet meedoen.”

Fan van de play-offs

Ondanks alles toont Refaelov zich een voorstander van het play-offsysteem. Refaelov: “Ik ben een groot voorstander van zoveel mogelijk toppers. Alleen blijf ik het unfair vinden dat de punten bij de start worden gehalveerd. In Israël hebben we ook play-offs, maar daar behouden we de punten. Hier werd die halvering ingevoerd, denk ik, toen één grote ploeg, wellicht Anderlecht, het reguliere seizoen zo domineerde dat ze met tien, vijftien punten voorsprong eindigden. Voor de televisie, die spanning wil en veel geld betaalt, is dat niet aantrekkelijk. And in the end it’s all about the money.”

“Maar sinds ik hier ben, was dat nog nooit het geval, is het verschil bovenin steeds klein gebleven. Voor de spanning moet je het dus niet meer doen, alles halveren. Want zoals het nu is, is het niet meer logisch. Neem Standard, op dit moment een goeie 15 punten of meer achter. Bij de start van de play-offs kan dat tot 6 à 7 punten gereduceerd worden. Goeie play-offs kunnen hen nog kampioen maken. Dat is niet normaal.”

Lees het volledige interview met Lior Refaelov in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 3 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier