Remacle: ‘Grégory Mertens is in mijn armen gestorven’

Jordan Remacle had het moeilijk om de dood van Grégory Mertens te verwerken. © BELGAIMAGE

Na passages bij Gent en Lokeren hoopt Jordan Remacle weer voetbalgeluk te vinden bij OH Leuven. Al zal het verlies van zijn vriend en ex-ploegmaat Grégory Mertens voor altijd een litteken blijven, bekent hij in Sport/Voetbalmagazine.

Remacle (28) tekende op 16 juni een contract van drie seizoenen bij OH Leuven, de club waar hij vier seizoenen geleden in eerste klasse doorbrak. Zijn azuurblauwe ogen blinken net iets feller dan tijdens zijn periode bij Gent, Waasland-Beveren en Lokeren. “Van bij mijn eerste training onder Jacky Mathijssen voelde ik dat het goed zat. Het is een trainer die kalm blijft en openstaat voor discussie. Een verademing met wat ik bij mijn vorige clubs heb meegemaakt. Ik blaak opnieuw van het vertrouwen!

“En dat geldt voor meer spelers. Met deze ploeg mogen we niet zakken. Een Geraerts, Iakovenko, Kaminski, Boi of Ruytinx – zoals vier jaar geleden in mijn eerste periode In Leuven – loopt hier niet rond, maar we moeten minstens vijftiende kunnen eindigen.”

Bij zijn voorstelling vertelde de winger dat OH Leuven de club van zijn hart is. Jordan Remacle: “Ik wilde al vroeger terugkeren, maar het is er nooit van gekomen. Deze keer geraakten we er al uit na een eerste gesprek. Oké, ik heb financieel moeten inleveren, maar OH Leuven heeft ook een forse inspanning gedaan om mij terug te halen. Dit was hét goede moment om terug te komen.”

Aan populariteit bij de Leuvense supporters lijkt hij na zijn omzwervingen nauwelijks ingeboet te hebben. Heeft hij daar zelf een verklaring voor? “Ze zijn ook niet vergeten dat ik met mijn vijftien doelpunten beslissend was in het verzekeren van het behoud. Een kleine minderheid neemt het mij nog kwalijk dat ik mijn vertrek naar AA Gent geforceerd heb. Ik had nooit met een ziektebriefje moeten zwaaien, dat valt niet goed te praten. Maar supporters moeten begrijpen dat een voetballer op korte tijd carrière moet maken. Vandaag zou ik een meer koosjere manier gezocht hebben om mijn transfer te regelen.”

Afscheid van Grégory Mertens

Het vertrek bij Lokeren verliep voor Remacle in mineur. Niet alleen zat hij er meer dan hem lief was op de bank, hij stond ook op het veld in de beloftenwedstrijd tegen Genk, waarin Grégory Mertens geveld werd door een hartinfarct. “Er zijn twee gebeurtenissen die voor altijd op mijn netvlies gebrand zullen staan: de geboorte van mijn dochter en de dood van Mertens”, aldus Remacle. “Ik heb zijn laatste hartslag gevoeld. Enkele seconden later is hij in mijn armen gestorven. De artsen hebben hem zes keer tevergeefs proberen te reanimeren op het veld. Toen hij in het ziekenhuis aankwam, was hij al hersendood. Wat ik die dag gezien heb, wens ik mijn ergste vijand niet toe. Ik voelde mij compleet machteloos. Ik heb het leven van Mertens niet kunnen redden, maar mocht mij zoiets overkomen dan zou ik ook graag iemand in de buurt hebben om mij gerust te stellen.”

Bepaalde bronnen beweren dat het bestuur van Lokeren de familie van Mertens niet of nauwelijks heeft bijgestaan in het ziekenhuis. “Zij die er niet waren, en er wel hadden moeten zijn, zullen zich wel herkennen. In hun plaats zou ik mezelf niet meer in de spiegel durven te bekijken. (lange stilte) De eerste weken heb ik geen oog dichtgedaan. Ik vroeg me af: waarom? Ik heb het intussen een plaats gegeven, maar ik ben voor het leven getekend.”

(Alain Eliassy)

Lees het hele interview met Jordan Remacle in Sport/Voetbalmagazine van 8 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier