Renato Neto geeft niet op

Renato Neto is aan een lange lijdensweg bezig. © belgaimage

De 26-jarige Braziliaanse controlerende middenvelder van AA Gent richt zich op januari voor een nieuwe fase in zijn revalidatieproces.

Een vreemd tussenseizoen en een even opmerkelijke zomer werden het voor aanvoerder Renato Neto, de fysiek sterke breker die een ideaal complement vormde voor Sven Kums in het kampioenenjaar.

De Braziliaan streek in januari 2013 neer bij de Buffalo’s en ligt nog tot 2019 onder contract in Gent. In juni was er na zes jaar het huwelijk met de West-Vlaamse Tina Dewitte, die hij leerde kennen tijdens zijn Cercleperiode en met wie Neto een dochtertje Louise heeft. Boezemvriend Brecht Dejaegere fungeerde tijdens de plechtigheid als getuige.

Begin augustus volgde, nadat medische tests bij de Engelse promovendus Brighton & Hove Albion op een sisser afliepen, dan het nieuws dat de sterkhouder een nieuwe knieoperatie had ondergaan. De derde in amper twee jaar. Het was een nieuwe, zware domper voor Renato Neto.

‘In maart was er inderdaad een artroscopie aan de rechterknie, wat geen hinder veroorzaakte in play-off 1’, stelt hoofdkinesist Frank Wezenbeek. ‘Tijdens de voorbereiding op dit seizoen was Renato terug op een serieus niveau gekomen, maar met het gevoel dat hij slechts aan negentig procent van zijn mogelijkheden zat. Hij wilde volledig fit zijn. Vandaar dat we beslisten over te gaan tot een ascorrectie aan de rechterkant. Niet aan de knie, maar iets erboven. We verbeterden eigenlijk de positie van het bovenbeen tegenover het onderbeen, omdat die niet optimaal bleek. Toch wel een serieuze ingreep. Het is niet eenvoudig om een prognose of timing voorop te stellen, in tegenstelling tot een kruisbandoperatie.’

Wezenbeek vervolgt: ‘De mentale veerkracht van Renato is verbazend. We werken nu elke twee weken met targets. Er is voorlopig geen sprake van een terugval. In januari zouden we graag van de gym en de praktijk overstappen naar het veld via een individueel programma. Daar kunnen we dan de belasting opbouwen, de re-integratie in de groep maken en wordt alles meer voetbalgericht.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier