Roberto Martínez, een meester in het ontwijken van vragen

Roberto Martinez © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Een stand van zaken over de Rode Duivels in de aanloop naar de match tegen Bosnië.

De broers Lukaku domineerden woensdagmiddag de persconferentie van Roberto Martínez. Om te beginnen was er slecht nieuws van Jordan Lukaku. De linkerflank sukkelt met een hamstringletsel en moet forfait geven voor de duels tegen Bosnië-Herzegovina en Cyprus, respectievelijk komende zaterdag en dinsdag.

Lukaku wordt in de selectie vervangen door Christian Kabasele, de centrale verdediger van Watford, die vanavond in Tubeke bij de groep komt. Kabasele stond de voorbije weken in de basis bij de seizoensrevelatie van de Premier League en is een oude bekende van het huis, hij was met de Duivels op het voorbije EK.

Een ander profiel dan Lukaku, maar bewust. Martínez: ‘In het midden van een voorbereiding iemand extra bij de groep halen is niet zo eenvoudig, vandaar dat ik voor een oude bekende ging. Een extra flankspeler hoefde niet, met Thomas Meunier, Nacer Chadli, Thorgan Hazard en Yannick Carrasco heb ik volk genoeg voor de flank. Centraal kon er iets bij. Thomas Vermaelen (in Athene al de vervanger van de geblesseerde Vincent Kompany, nvdr.) zal zeker niet de beide duels spelen.’

Ook Romelu is op de sukkel. Hij traint nog steeds apart. Vrijdag valt een definitieve beslissing over zijn aantreden zaterdag, maar voor die wedstrijd in het dit weekend koude Bosnië was Martínez pessimistisch. Marouane Fellaini, die vanochtend ook apart trainde, hervat morgen met de groep en is zaterdag wél beschikbaar.

Het waren ongeveer de duidelijkste antwoorden die we kregen. Op andere vragen toonde de bondscoach zich alweer een meester in het ontwijken van een duidelijk antwoord. Neen, er is geen hiërarchie in de spits, Divock Origi, Michy Bathuayi of Dries Mertens als nummer 9 zaterdag: het kan nog allemaal. Mertens vult dat op zijn manier intelligent in, Origi heeft speelminuten in de Bundesliga, Bathuayi deed het in het verleden als Duivel uitstekend. Wijzer raak je daar niet van.

Idem met het antwoord op de vraag wie zaterdag Axel Witsel vervangt, nog steeds geschorst, net als in Athene, voor zijn rode kaart tegen Gibraltar. Of hij er al uit is, vroeg een journaliste? ‘Yes, hij is geschorst’, bevestigde Martínez wat iedereen al wist. ‘We houden hem bij de groep (Witsel reist dus mee naar Sarajevo, nvdr) en bereiden hem voor op de match tegen Cyprus.’ Waarna de volgende vraag volgde.

Wijzer wordt een mens daar niet van. De sfeer is relaxed, geen stress in het Belgische kamp omdat de kwalificatie toch al vast staat. Maar dat leidt niet tot meer duidelijkheid, of toelichting bij een eventueel – berekend – experiment in een duel dat in principe de zwaarste test voor de verdediging moet worden. Bosnië-Herzegovina speelt immers zijn laatste troef voor kwalificatie uit.

Martínez wil straks de spirit van Griekenland uit terug zien – met béter voetbal, en een even goed resultaat als de 1-2 daar – én good partnerships op het veld. Maar wie de partner wordt van spelmaker De Bruyne – in Athene was dat nog de nu geblesseerde Dembélé en Fellaini – daarop is het wachten tot zaterdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier