Rocha: de gegeerde spits van Lommel SK

Leo Rocha voelt zich goed bij Lommel, waar hij na veel omzwervingen eindelijk aan spelen toekomt. © BELGAIMAGE

Na eerder Vanaken, Trossard en De Bruyn moeten de Limburgers straks ook verder zonder hun 21-jarige Portugese targetman en goudhaantje.

Op 22 maart beginnen de play-downs in 1B, met de wedstrijd tussen Lommel SK en AFC Tubize. Ook KSV Roeselare en Oud-Heverlee Leuven proberen via deze bijkomende eindronde degradatie te ontlopen. Bij de Limburgers rekenen ze sterk op het scorend vermogen van Leonardo Miramar Rocha, die zich met zestien treffers tot topschutter kroonde in de reeks.

‘Je moet goed de realiteit van onze club bekijken’, zegt sportief manager/coach Tom Van Imschoot. ‘Lommel geeft jongeren, in eerste instantie talentvolle Belgen, altijd een podium om zich te tonen. Wanneer zij hun kans dan grijpen en iedereen er beter van kan worden, dan voelen wij ons verplicht om mee te werken aan een transfer. Door ons beperkt budget zal dat altijd ons handelsmerk blijven.

‘Het profiel van Leonardo is heel moeilijk te vinden: 1,97 meter, amper 21, een bijzonder balvaste en opportunistische aanvaller. Bovendien is hij zeker niet traag en behendig met de voeten. Vandaar dat hij zo gegeerd is. In principe heeft Rocha alle troeven om het te maken op een hoger niveau. Wij werken met een gps-systeem en zagen dat hij op sommige trainingen op spurtoefeningen de hoogste maximale snelheid haalde. Maar door zijn gestalte lijkt dat vaak niet zo. Het potentieel is er, alleen de ervaring ontbreekt nog wat. In zijn mindere periode forceerde Leo soms wat te veel.’

Zijn makelaar Peter Verplancke werd tijdens de winterstop al aangeklampt voor een tussentijds vertrek, ondanks een overeenkomst voor nog anderhalf jaar bij de Limburgers. ‘We spraken toen af met Lommel dat we enkel zouden ingaan op een crazy bod, uit respect voor de club. Zelden kreeg ik de afgelopen weken zo veel telefoontjes, zeker uit het buitenland. We zoeken naar een stabiele club, waar een coach zit die sterk in hem gelooft en hem voldoende speeltijd gunt. Want afgelopen seizoen trainde Leo maar eenmaal per dag. Nu moet hij de sprong wagen. Voor mij is hij een betere versie dan Zinho Gano van KRC Genk.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier