Rode Duivelinnen klaar voor belangrijk EK-duel tegen Noord-Ierland

© Belga

Bij winst verstevigen ze hun tweede positie in de groep en blijven ze kans maken op rechtstreekse kwalificatie voor het Europees kampioenschap.

Woensdagavond staat voor de Rode Duivelinnen een belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland op het programma. Bij winst verstevigen ze hun tweede positie in de groep en blijven ze kans maken op rechtstreekse kwalificatie voor het Europees kampioenschap. De tegenstander, Noord-Ierland, staat derde en volgt op drie punten – met een match minder gespeeld. Winst is dan ook geen overbodige luxe want bij verlies komt Noord-Ierland op gelijke hoogte van België. Alleen de groepswinnaars en de zes beste nummers twee bemachtigen een ticket voor het EK.

“Elke wedstrijd in deze poule is van belang”, relativeert Rode Duivelin Niki Decock het belang van de interland. “Het is vooral omdat we thuis spelen dat deze partij toch een tikkeltje belangrijker en specialer is.”

Vertrouwen

De Rode Duivelinnen hebben vertrouwen geput uit de voorgaande kwalificatie- en oefenmatchen. Hun EK-campagne loopt vooralsnog op wieltjes: België verloor slechts één keer (tegen Noorwegen) en het speelde zelfs gelijk tegen leider IJsland.

Decock schat de kansen dat België woensdag wint tegen Noord-Ierland op fiftyfifty. Op papier is België echter favoriet want Noord-Ierland staat in the FIFA Women’s World Ranking 22 plaatsen lager genoteerd. “Maar elke wedstrijd moet gespeeld worden natuurlijk”, aldus de middenveldster van WD Lierse.

Grondige voorbereiding

Met het oog op de kwalificatiematch trok de nationale damesploeg het afgelopen weekend met de technische staf op stage in Tubeke. Decock: “Die stage is heel goed verlopen. We hebben in groep getraind en daarna hebben we verschillende dvd’s van Noord-Ierland bekeken. Ondertussen weten we dus wel hoe ze spelen. Toch mogen we ons niet te veel focussen op de tegenstander. We moeten vooral van onze eigen kracht uit gaan.”

Van dinsdagmorgen tot woensdagavond zondert de Belgische delegatie zich af om zich in groep voor te bereiden op de wedstrijd.

Premie voor prestaties Voor het eerst in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal zullen de Rode Duivelinnen vergoed worden voor hun prestaties.

“Zulke premies zijn voor ons eigenlijk bijzaak. We spelen al jaren zonder maar het is natuurlijk fijn dat we op deze manier erkenning krijgen voor wat we doen”, vervolledigt Decock nog. “Bovendien moeten de meeste dames voor activiteiten met de nationale ploeg onbetaald verlof nemen en dan is een kleine vergoeding zeker welkom.” (MAR)

Praktisch: de EK-kwalificatieinterland tegen Noord-Ierland wordt woensdagavond om 20u00 gespeeld in het Armand Melisstadion in Dessel. Tickets kosten 5 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier