Rode Duivelinnen zoeken talenten met buitenlandse roots

© BELGA

Door een 3-2-nederlaag tegen Noorwegen mist de Belgische damesploeg het EK. Bondscoach Ives Serneels blikt echter tevreden terug op het afgelegde parcours.

“We gaan proberen om het onmogelijke mogelijk te maken”, zei bondscoach Ives Serneels voor de beslissende EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen. Na de 3-2-nederlaag in Oslo eindigt België derde in zijn groep, achter Noorwegen en IJsland, de nummers 13 en 16 op de FIFA-ranking. België staat op een 28e plaats.

Ondanks die nederlaag mogen de Duivelinnen fier zijn op hun parcours, zegt Serneels. “We zijn twee jaar geleden met een volledig nieuw project begonnen en staan voor op schema. Een pluim ook voor de clubs die steeds professioneler werken, waardoor we onze fysieke achterstand hebben ingehaald. Met deze jonge groep missen we alleen nog wat ervaring.”

Helemaal blank

Wil België in de toekomst meedraaien, moet er vooral bij de jeugd een bredere basis komen. Daarvoor rekent de bondscoach op het onderwijs. “Ik kijk met bewondering naar IJsland, waar meisjes via hun school al op jonge leeftijd alle mogelijkheden krijgen om zich te ontplooien in verschillende sporten. We moeten veel meer meisjes op jonge leeftijd aan het voetballen krijgen.”

Opvallend: waar bij de Rode Duivels veel jongens van buitenlandse origine meespelen, is de nationale vrouwenploeg helemaal blank. “Maar ook daar ben ik vragende partij naar talenten met buitenlandse roots”, zegt Serneels.

Plaatsen winnen

De volgende doelen van de nationale ploeg zijn het WK van 2015 in Canada en het EK in 2017. Vooral dat EK waaraan voortaan 16 ploegen deelnemen, moet binnen de mogelijkheden liggen.

Ook de deelname van de nationale vrouwenhockeyploeg aan de Olympische Spelen werkt aanstekelijk, zegt Serneels. De komende tijd speelt de nationale ploeg geen wedstrijden met inzet. “Onze eerste opdracht is plaatsen winnen op de ranking, zodat we bij de lotingen de grote landen vermijden. Hopelijk kunnen ook wij dan voor uitschieters zorgen die het vrouwenvoetbal meer op de kaart zetten.” (JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier