Rode Duivels: Eden Hazard wordt kapitein tegen Frankrijk

Eden Hazard © Belga Image

In Haillann, waar het oefencomplex van Girondins de Bordeaux zich bevindt, de hele week de uitvalsbasis van de Rode Duivels, let iedereen op het kleinste gebaar of woord van de bondscoach. Dat heeft alles te maken met de vraag die iedereen zich stelt: Is Marc Wilmots nog bondscoach na 12 juni?

Tijdens de persconferentie stelt een Engelstalige journalist een vraag over Schalke. Hij krijgt een duidelijke No Comment van Wilmots. De bondscoach houdt een duidelijke lijn aan en gaat meteen over naar de wedstrijd tegen Frankrijk. Voor het duel tegen Les Bleus heeft hij een verrassing in petto: Eden Hazard zal de aanvoerdersband dragen. ‘Ik ben nu drie jaar trainer van de nationale ploeg en ik heb beslist om de hiërarchie omtrent de aanvoerdersband te veranderen. De hiërarchie is vanaf nu: 1. Kompany, 2. Hazard, 3. Vertonghen, 4. Witsel’, zegt Wilmots. Hazard neemt in de lijst de plaats over van Thomas Vermaelen. De speler van Barcelona was de laatste jaren vaak afwezig door blessures, maar Wilmots is hem niet uit het oog verloren. De bondscoach wil Vermaelen de kans geven om zich volledig op zijn eigen spel te concentreren en zo een basisplaats te veroveren bij de Catalanen. ‘Voor Vertonghen is er geen vooruitgang, maar ook geen achteruitgang. Hij blijft op dezelfde plaats in de hiërarchie’, verduidelijkt Wilmots.

Is het een goed idee om Hazard vice-aanvoerder te maken? ‘Het is tijd om hem nieuwe verantwoordelijkheden te geven’, vindt Wilmots. De aanvoerdersband wordt gedragen door spelers die veel invloed hebben op het spel. Het valt af te wachten of Hazard de nodige leiderscapaciteiten daarvoor heeft.

Stéphane Vande Velde uit Bordeaux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier