Rode Duivels jagen tegen Cyprus nog op doelpuntenrecord van Duitsland

Rode Duivels © Belga Image

De Rode Duivels sluiten op de tiende en laatste speeldag WK-kwalificatiegroep H af met een galawedstrijd tegen Cyprus.

Sinds vorige maand is de rechtstreekse kwalificatie voor het WK al een zekerheid en ook het reekshoofdstatuut bij de loting is zo goed als binnen.

In Bosnië hadden de Rode Duivels nooit eerder gewonnen, thuis tegen Cyprus lieten ze nog nooit punten liggen. Een thuiszege tegen de nummer zeventig van de wereld zou dan ook niet meer dan de logica zelve zijn. De ideale gelegenheid ook om aan klantenbinding te doen, om zo de hype richting het WK weer aan te zwengelen. Want de prestaties van de Duivels in deze campagne waren niet altijd even overtuigend, in tegenstelling tot de resultaten. Dat heeft zijn weerslag op de ticketverkoop, net als de aangekondigde staking van dinsdag. Maandagavond waren er dan ook nog 6.500 tickets beschikbaar.

Sportieve eer

Mits een zege tegen de eilandbewoners sluiten de Belgen groep H af met een indrukwekkende 28 op 30 en een Belgisch recordaantal doelpunten. Bij vijf of meer treffers wordt ook het doelpuntenrecord van Duitsland gebroken.

Voor de tweede keer op rij kunnen de Rode Duivels dan ongeslagen naar een WK, wat ook deze keer tot het statuut van reekshoofd zal leiden bij de loting. Na de interlands van zaterdag en zondag is daar tegen Cyprus nog slechts één punt voor nodig. Op 1 december in het Kremlin in Moskou vermijden we op die manier de op papier sterkste tegenstanders in de groepsfase, al wordt het toch ook opletten voor de tegenstander die uit pot twee komt.

Wissels

Maar eerst moet er dus wel minstens een punt gepakt worden tegen de Cyprioten. Bondscoach Roberto Martinez kan daarbij niet rekenen op de geschorste Yannick Carrasco, waardoor Nacer Chadli zich mag opmaken voor een basisplaats. De winger van West Bromwich Albion bewees eerder al dat hij op die positie kan depanneren. Centraal op het middenveld komt Axel Witsel terug uit schorsing en neemt hij de plaats in van Marouane Fellaini, die zaterdag in Sarajevo geblesseerd uitviel en enkele weken out is met een knieblessure. Voorin is Romelu Lukaku opnieuw speelklaar, maar met slechts één groepstraining in de benen lijkt het toch onwaarschijnlijk dat de topschutter in de Premier League dinsdag aan de aftrap verschijnt. Michy Batshuayi mag zich zo voor de eerste keer in zijn carrière bij de nationale ploeg opmaken voor een tweede basisplaats op rij. Achterin verdwijnt Thomas Vermaelen uit de basiself, Laurent Ciman is de grootste kanshebber om zijn vervanger te worden. De blessuregevoelige Vermaelen heeft een tekort aan wedstrijdritme en de bondscoach acht het niet opportuun hem twee keer op rij te laten starten, in tegenstelling tot het persoonlijke oordeel van de verdediger van FC Barcelona.

Jan Vertonghen is wel zeker van een basisplaats en zal zo met 97 caps Belgisch recordhouder worden. Dat zal ook op het veld gevierd worden, maar die festiviteiten blijven voorlopig geheim. De centrale verdediger evenaarde zaterdag het recordaantal caps van Jan Ceulemans (96). ‘De Caje’ zal bij de huldiging zelf aanwezig zijn.

Mobiliteitshinder

Voor de wedstrijd zal DJ Dave Lambert tussen 19u30 en 20u30 het publiek opwarmen voor de wedstrijd. Vlak voor de aftrap wordt Jan Vertonghen in de bloemetjes gezet.

‘Na de wedstrijd zullen de Rode Duivels een ereronde maken om de supporters te bedanken voor de steun tijdens de voorbije kwalificatiecampagne. Op het podium aan tribune 4 zal de jonge talentvolle Belgische dj Henri PFR intussen het feestje van de nodige beats voorzien, vergezeld van een lichtshow en vuurwerk’, laat de KBVB weten.

De KBVB wil vermijden dat supporters afgeschrikt worden door een staking van de socialistische overheidsvakbond ACOD en stelt op zijn website een aantal oplossingen voor om de mobiliteitshinder te trotseren. De KBVB roept de fans op om zo vroeg mogelijk naar het stadion te komen. Het Koning Boudewijnstadion opent de deuren om 18u30.

‘Op dit ogenblik is het nog moeilijk om de exacte reikwijdte van de hinder in te schatten. Toch bestaat het risico dat geen enkele metro rijdt op lijn 6, die het Koning Boudewijnstadion bedient. De MIVB en de KBVB vragen de supporters om alternatieven te voorzien voor het openbaar vervoer’, klinkt het nog.

De KBVB raadt af om met de auto naar het stadion te komen. ‘Door belangrijke infrastructuurwerken op en rond de Heizelsite is er slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar. De staking zal bovendien voor extra drukte op de weg zorgen.

‘ De KBVB prijst de fiets aan voor korte afstanden. ‘Voor fietsers zullen extra faciliteiten, zoals een gratis fietsenstalling aan het Bondsgebouw, voorzien worden’, luidt het.