Rode Duivels op zoek naar groepswinst én historische derde zege

Jan Vertonghen in actie tegen Algerije © REUTERS

De Rode Duivels gaan in hun derde en laatste groepswedstrijd op dit WK, donderdag om 22 uur Belgische tijd tegen Zuid-Korea, op zoek naar groepswinst én een historische negen op negen. Nooit eerder slaagde België er op een WK in zijn drie groepswedstrijden winnend af te sluiten.

De Rode Duivels hebben voorlopig een perfect rapport na hun eerste twee groepswedstrijden in Brazilië, na weliswaar moeizame zeges tegen Algerije (2-1) en Rusland (1-0). ‘Het is het resultaat dat telt. Ik ben hier om wedstrijden te winnen, niet om goed te spelen en daarna uitgeschakeld te worden’, liet bondscoach Marc Wilmots optekenen.

Zuid-Korea, pas het nummer 57 op de FIFA-ranking, speelde in zijn openingsduel op dit WK 1-1 gelijk tegen Rusland en ging donderdag ruim de boot in tegen Algerije (4-2).

Historisch

Met een negen op negen kan deze generatie zich in de Belgische geschiedenisboeken trappen, want nooit eerder slaagde een Belgische nationale ploeg erin al zijn drie groepswedstrijden op een WK te winnen. Zowel in 1982, 1990 als in 1994 wonnen de Belgen ook hun eerste twee groepsduels, maar daarna ging het telkens mis in de derde wedstrijd (respectievelijk tegen Hongarije, Spanje en Saoedi-Arabië).

België won in zijn WK-geschiedenis overigens nooit meer dan tweemaal op eenzelfde Wereldbeker (als de strafschoppenreeks van 1986 tegen Spanje niet meegeteld wordt, nvdr), ook dat record kan donderdag dus sneuvelen.

Voor groepswinst

De inzet van het duel in de Corinthians Arena (22u Belgische tijd) is intussen bekend. Bij winst of bij een gelijkspel is België altijd zeker van eindwinst in groep H.

Verliezen de Belgen en wint Algerije in de andere groepswedstrijd van Rusland, eindigt de groep van Wilmots na de Algerijnen alsnog tweede in de groep.

Duitsland, VS, Portugal of Ghana

In de achtste finale, die maandag (Porto Alegre) of dinsdag (Salvador) gespeeld wordt, botst België op een team uit groep G (Duitsland, de Verenigde Staten, Portugal of Ghana).

In die groep wordt de laatste speeldag (Duitsland/VS en Portugal/Ghana) eerder op de dag afgewerkt, de Rode Duivels weten dus voor de aftrap van hun wedstrijd al welke twee tegenstanders ze kunnen treffen.

Wissels

De kans dat de basiself tegen de Koreanen er flink anders uitziet in vergelijking met de eerste twee WK-partijen van Kompany en co. is overigens heel groot.

Wilmots liet al verstaan dat hij Axel Witsel en Toby Alderweireld rust geeft omdat zij allebei al met een gele kaart achter hun naam staan. Ook Jan Vertonghen pakte al geel, maar wordt mogelijk toch in de strijd geworpen omdat Thomas Vermaelen met een verrekking aan de hamstrings sukkelt.

Origi of Lukaku?

Het wordt ook afwachten of Wilmots spits-in-vorm Divock Origi al van bij de aftrap voor de leeuwen gooit, of dat hij de tot nu toe tegenvallende Romelu Lukaku een nieuwe kans geeft.

‘Wij gaan in ieder geval voor groepswinst en voor die negen op negen’, beloofde Wilmots nog na het duel tegen de Russen. Iets voor middernacht raakt bekend of dat ook daadwerkelijk is gelukt en of er in België voor de derde maal op rij een klein volksfeest kan losbarsten. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier