Rode Duivels starten voorbereiding op match van de waarheid tegen Brazilië

Nacer Chadli © Belga Image

De Rode Duivels starten deze namiddag in het oefencentrum in Dedovsk hun voorbereiding op de WK-kwartfinale van vrijdagavond in Kazan tegen Brazilië.

Roberto Martinez verwacht slechts een beperkt aantal spelers op het oefenveld. De bondscoach zet deze dagen vooral in het teken van herstel, na de veeleisende achtste finale tegen Japan, waarin pas in de slotseconden een 3-2 mirakelzege werd afgedwongen nadat de Rode Duivels met een 0-2 achterstand vanuit een schijnbaar verloren positie waren teruggekomen.

In de drie trainingen voorafgaand aan het duel tegen de vijfvoudige wereldkampioen zal er vooral tactisch getraind worden. Daarom ook dat de Duivels een halve dag later dan gepland naar Kazan afzakken, op die manier kan er drie keer geoefend worden in Dedovsk om iets neer te zetten tegen de Brazilianen, in een kwartfinale die zich als bijzonder lastig aankondigt.

De vraag blijft nu hoe de bondscoach het zal aanpakken tegen de toernooifavoriet, tegen Japan werden de pijnpunten in het elftal blootgelegd. Martinez heeft naar eigen zeggen zijn plannetje al in zijn hoofd.

Een eventuele viermansverdediging werd gisteren in de Country Club al van tafel geveegd. In de praktijk staan er bij balverlies altijd vier – of als de twee wingbacks helemaal terugzakken zelfs vijf – verdedigers. Bij een snelle omschakeling van de tegenstander blijft het wel gevaarlijk omdat dan niet iedereen tijdig terug is, het eerste doelpunt van de Japanners was daar een voorbeeld van. Eén misstap van Jan Vertonghen was toen voldoende om het doelpunt in te luiden. Tegen de 4-3-3 van de Seleçao met voorin Neymar (links), Willian (rechts) en Gabriel Jesus worden er best niet te veel cadeaus uitgedeeld.

Een versterkt middenveld behoort wel tot de mogelijkheden. De Brazilianen zullen centraal uitpakken met Fernandinho (de vervanger van de geschorste Casemiro), Paulinho en Coutinho en dus dreigen Axel Witsel en Kevin De Bruyne in de problemen te komen, zoals ook tegen de Japanners al van in de beginfase het geval was met Shinji Kagawa die slim in de rug liep van dat tweetal.

Marouane Fellaini aan de aftrap brengen voor Dries Mertens kan daar een mogelijke oplossing zijn, maar dan verlies je wel het schokeffect van Fellaini als invaller. Ook de fysiek sterke Nacer Chadli staat dicht bij een basisplaats als eventuele vervanger van Yannick Carrasco.

Het zal pas vrijdag blijken, want de bondscoach is niet van plan al te veel in zijn kaarten te laten kijken.