Rode Duivels: ‘Zes wissels in vergelijking met Griekenland’

Roberto Martinez © Belga Image

Bondscoach Roberto Martinez moet opnieuw sleutelen aan zijn elftal.

De Rode Duivels starten dinsdagavond in hun oefeninterland in en tegen Rusland (19 uur, 18 uur Belgische tijd) met doelman Simon Mignolet en verdediger Thomas Vermaelen in de basis. Dat bevestigde bondscoach Roberto Martinez tijdens zijn persconferentie in het olympisch stadion van Sotsji.

Blessureleed

Nadat eerder al voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland (1-1) aanvoerder Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Thomas Meunier geblesseerd moesten afhaken, gaven ook Thibaut Courtois (heup), Marouane Fellaini (teen) en Laurent Ciman (knie) verstek voor de verplaatsing.

Dat drietal kreeg zaterdagavond nog een basisplaats tegen de Grieken en dus moet Martinez weer sleutelen aan zijn elftal. ‘In vergelijking met de wedstrijd tegen Griekenland voer ik zes wissels door’, bevestigde de bondscoach. In doel wordt Courtois vervangen door Mignolet, achterin komt Vermaelen in de plaats van Ciman.

‘Dat was zo voorzien,’ aldus de bondscoach. ‘Het wordt dus een mix van de spelers van zaterdag en nieuwe namen. Voor iedereen die morgen/dinsdag speelt, zal er een reden zijn. Spelers die anders naast de basiself vallen, krijgen een uitstekende kans om zich eens te tonen. Wat mij betreft, is het dan weer een kans om te zien hoe deze ploeg de vele afwezigheden kan opvangen.’

Tielemans?

De kans is ook bestaande dat Anderlecht-youngster Youri Tielemans dinsdag voor de eerste keer in de basis mag starten. ‘Ik heb het eerder al gezegd: ik kijk enkel naar de prestaties op het traingsveld. En op basis daarvan verdient hij dit zeker. Ik wil hem ook wel eens in een competitieve wedstrijd aan het werk zien. Jonge spelers zoals Tielemans kunnen ook de nodige frisheid aan een elftal toevoegen en dat kunnen we zeker gebruiken. Morgen/dinsdag is daar een goede gelegenheid voor.’

Vóór de start van de voorbereiding op het tweeluik tegen Griekenland en Rusland was er onzekerheid omtrent het statuut van Axel Witsel bij de nationale ploeg, wegens zijn transfer naar de Russische competitie. ‘Axel speelde tegen Griekenland net zoals vroeger, hij was uitstekend. Hij heeft zeker bevestigd, ook al was dat voor mij niet nodig’, besloot de bondscoach.

Leren

Met het drukke programma van de spelers bij hun clubs in het achterhoofd en de beslissende fases waarin de competities terechtkomen, is niet iedereen overtuigd van het nut van oefenwedstrijden in deze periode van het jaar. Ook de verplaatsing naar Rusland voor een lucratieve interland wordt daarbij in vraag gesteld.

Martinez: ‘Je kan hier nochtans veel van leren. Voor ons is dit echt bruikbare tijd. Geloof mij, Rusland beschouwt dit echt niet als een vriendschappelijk duel. Het is een competitief elftal dat bovendien geen kwalificatiewedstrijden kan spelen.’