Royal Excel Mouscron wil Genk achterna

Wie volgt deze Edward Van Daele op als voorzitter van Mouscron? © BELGA

Wordt Patrick Declerck tien jaar nadat hij voor de eer bedankte toch voorzitter van Royal Excel Mouscron?

Op 15 juni worden naar aanleiding van de sponsoravond de nieuwe shirts van Royal Excel Mouscron voor het komende seizoen voorgesteld. Op dat moment wordt ook de identiteit van de nieuwe voorzitter bekendgemaakt, nadat Edward Van Daeleal in januari aankondigde dat hij opstapt. Niet dat de kandidaten stonden te dringen. Zodat Van Daele zelf flink heeft aangedrongen om Patrick Declerck te overtuigen het roer over te nemen.

In Waals Picardië is hij geen onbekende, als sterke man die zijn bouwbedrijf Decomo heeft uitgebouwd. Het bedrijf werkte mee aan de uitbouw van het olympisch dorp op de Spelen van Londen in 2012. Via zijn zakelijke contacten moet de polyglot (Declerck spreekt Frans, Nederlands, Engels, Duits) nieuwe commerciële partners warm maken en het negatieve imago aan deze zijde van de taalgrens nuanceren.

Bij de eigen aanhang geniet Declerck ook een populariteit die Van Daele al lang niet meer had. Wijlen Jean-Pierre Detremmeriestelde Declerck tien jaar geleden al eens het voorzitterschap voor, maar toen weigerde de zakenman, nog te veel in beslag genomen door de uitbouw van zijn bedrijf. Op zijn 60e zou hij bereid zijn om zich meer bezig te houden met de uitbouw van de club. Uiteindelijk is hij een van de stichtende leden van de fusieclub, waar hij nog tot vorig jaar deel uitmaakte van het bestuur, en nu nog steeds voorzitter van ‘Club 216’, de businessclub van de vereniging. De nieuwe voorzitter stuurt ook aan op de jaarlijkse doorstroming van jeugdspelers van Futorosport naar de kern. Net om de jeugdschool te redden werkte hij mee aan de oprichting van Mouscron-Péruwelz. Als een voorvechter van een sterke lokale verankering wil Declerck een voorbeeld nemen aan Genk, ‘een club die ook ontstaan is uit een fusie van clubs en vandaag meespeelt voor de landstitel’.

(Guillaume Gautier)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier