RSC Anderlecht en Fred Rutten gaan per direct uit elkaar

Fred Rutten © Belga Image

RSC Anderlecht en coach Fred Rutten zetten hun samenwerking met onmiddellijke ingang stop. De Nederlander wil geen deel uitmaken van het sportieve plan van Paars-wit volgend seizoen, meldt de club.

Anderlecht verkeert in een diepe crisis, het verloor zijn eerste vier wedstrijden in play-off 1 en telt dus 0 op 12. De club dreigt daardoor voor het eerst in decennia naast Europees voetbal te grijpen.

Rutten was pas begin januari de ontslagen Hein Vanhaezebrouck opgevolgd. Met drie maanden en tien dagen was zijn regeerperiode op Anderlecht de kortste sinds Herbert Neumann in 1995 – de korte interim van Raymond Goethals daarna buiten beschouwing gelaten.

Het is voor het eerst in minstens veertig jaar dat Anderlecht in één seizoen twee keer van trainer wisselt.

‘Onderling overleg’

‘De sportieve directie van RSC Anderlecht, vertegenwoordigd door Michael Verschueren en Frank Arnesen, en Fred Rutten hebben in onderling overleg beslist om hun samenwerking met onmiddellijke ingang stop te zetten,’ klinkt het in een communiqué. ‘Na drie dagen overleg tussen sportieve directie en coach heeft Fred Rutten beslist dat hij geen deel wil uitmaken van het sportieve plan van RSC Anderlecht volgend seizoen. Aangezien hij de sportieve staf alle kansen wil geven om de toekomst optimaal voor te bereiden, zijn beide partijen overeengekomen om de samenwerking per direct stop te zetten’.

‘De directie apprecieert het werk dat Fred heeft geleverd in moeilijke omstandigheden. Zijn fair play-houding ten opzichte van RSC Anderlecht laat ons toe het sportieve project van volgend seizoen in optimale omstandigheden voor te bereiden’, stelt technisch directeur Frank Arnesen. ‘We gaan in de beste verstandhouding en met wederzijds respect uit elkaar. We wensen Fred veel succes in zijn verdere carrière.’

Vuurpijlen

Rutten bezorgde de club een ticket voor play-off 1 maar daarin konden de Brusselaars dus na vier wedstrijden nog geen enkel punt pakken.

Vorige week vrijdag volgde een nieuw dieptepunt toen supporters van Anderlecht de wedstrijd op het veld van Standard verstoorden met vuurpijlen. De match werd na een half uur bij een 2-0 voorsprong voor Standard stilgelegd.

Zondag (18 uur) ontvangt Anderlecht op de vijfde speeldag in play-off 1 AA Gent, dat eveneens nog puntenloos is. ‘De club wil nog het beste maken van de resterende wedstrijden in play-off 1. We rekenen daarvoor zowel op de ervaren spelers als onze jeugdspelers’, besluit Anderlecht het persbericht.