Rudi Cossey (AA Gent): ‘Roteren is niet goed’

Rudi Cossey geraakte, net als iedereen, onder de indruk Mbar Boussoufa. © BELGA

Rudi Cossey wisselde deze zomer Lokeren in voor landskampioen Gent. In Sport/Voetbalmagazine vertelt hij over zijn eerste maanden en de eerste dagen van Mbark Boussoufa bij de club.

De trainingsintensiteit in combinatie met de snelheid van uitvoering, verbaasden hem het meest, laat de assistent van Hein Vanhaezebrouck optekenen. “Het hoogste wat ik ooit meemaakte. Zo’n zware voorbereiding en fysieke belasting vraagt bijzonder veel. Maar de groep gaat daar heel professioneel en secuur mee om.”

Ook zijn T1 imponeerde al. Cossey: “Qua bezetenheid en gedrevenheid steekt Hein Vanhaezebrouck er met kop en schouders bovenuit. Niks wordt aan het toeval overgelaten, hij behoudt altijd controle en werkt alles heel perfectionistisch uit. Bijvoorbeeld? Weten dat Moeskroendoelman Vagner altijd een stapje zet bij een vrije trap, waar Danijel Milicevic dan handig van profiteert. Een echt topsportklimaat, kampioenenniveau waardig. Ik had nooit gedacht dat AA Gent al zo ver stond in zijn ontwikkeling.”

Boussoufa

Sinds kort werd de kern van AA Gent nog wat rijker gestoffeerd, met de komst van Mbark Boussoufa. Daar werd al veel over gezegd en geschreven, maar al op de eerste trainingen toonde de kleine Marokkaan op een indrukwekkende manier dat hij qua talent zijn gelijke niet heeft.

“Je ziet gewoon aan die jongen dat hij een pak ervaring heeft en plezier beleeft aan het spelletje”, aldus Cossey. “Met de bal aan de voet kan Mbark enorm veel, hij is op de korte ruimte ongelofelijk sterk technisch en qua inzicht. Het is logisch dat hij nu nog wat wedstrijdritme ontbeert. Maar zijn talent blijft onmiskenbaar groot, Mbark vindt sneller oplossingen in moeilijke situaties dan anderen.”

“Wij hebben het geluk zo iemand er nu bij te hebben. Ondanks zijn 31 jaar merken we veel gretigheid en honger, hij wil zich duidelijk bewijzen. Dat siert hem. Hij leeft voor zijn vak, is rustig, taakbewust en Mbark toont veel bereidheid om zich aan te passen. Maar het is ook iemand die hoopt met zijn ploegmaats nog iets speciaals neer te zetten. Een extra troefkaart in ons kaartspel, waar het collectieve altijd primeert.”

Geen rotatie

Michel Preud’homme laat weten dat hij bij Club Brugge stilaan toewerkt naar een vaste elf. AA Gent heeft dat al het gehele seizoen. Goed voor de automatismen en vaste afspraken, maar hoe vang je vermoeidheid op? “Door bij je aanwervingspolitiek goed te kijken naar de motor via de VO2max”, zegt de T2 van Gent. “Een heel belangrijke factor is dat bij onze selectiecriteria. Bij ons wordt er conditioneel heel zwaar getraind, maar ook veel aandacht besteed aan frisheid door een goed uitgekiende voorbereiding. Wij kenden daardoor vrij weinig blessuregevallen en gaan uit van continuïteit. Bij ons geen vijf tot zes veranderingen, eigenlijk nooit meer dan twee wissels.”

“Roteren is niet goed, want geen enkele speler zit graag op de bank en je hebt geen garantie dat die speler de volgende wedstrijd wel scherp zal zijn. Je moet dat aspect dus goed beheren. Ik vrees helemaal niet voor een uitgeblust gevoel bij de start van PO1, de echte money time.”

Lees de volledige vijf vragen aan Rudi Cossey in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 17 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier