Ruimte Vlaanderen geeft ongunstig advies voor Eurostadion

Eurostadion © Belga Image

Het advies is bindend voor de gemeente Grimbergen, die moet beslissen of het project een bouwvergunning krijgt.

Een nieuwe en belangrijke streep door de rekening van het Eurostadion. Ruimte Vlaanderen, de Vlaamse administratie bevoegd voor ruimtelijk beleid, geeft een ongunstig advies voor de bouw van het veelbesproken stadion.

De administratie wijst op het ‘onopgeloste probleem’ van de buurtweg en oordeelt dat er onvoldoende tegemoet is gekomen aan de opmerkingen rond mobiliteit.

‘De administratie is van mening dat geen wettige bouwvergunning kan afgeleverd worden zolang het probleem van de buurtweg niet opgelost is’, klinkt het. In de Eurostadion-plannen is namelijk geen rekening gehouden met de toegankelijkheid van de buurtweg. ‘Zolang de buurtweg niet afgeschaft of verlegd is, is er een conflict met de wetgeving en kan er geen wettige stedenbouwkundige vergunning afgeleverd worden’, stelt de Vlaamse administratie. Maar niet alleen de buurtweg vormt een probleem. ‘Er werd ook onvoldoende tegemoet gekomen aan de opmerkingen die geformuleerd werden door het beleidsveld Mobiliteit’, klinkt het.

Het ongunstig advies is bindend voor de gemeente Grimbergen, die moet oordelen over de bouwvergunning.

De initiatiefnemers kunnen nog beroep aantekenen bij de provincie van Vlaams-Brabant, maar dat lijkt volgens Johan Van Den Driessche, N-VA-fractievoorzitter in het Brussels Parlement weinig kans op succes te hebben. Uiteraard kunnen de initiatiefnemers ook een totaal nieuwe vergunningsaanvraag indienen, maar ook hier zal men rekening moeten houden met de procedures en voorschriften in Vlaanderen.

‘Recent is duidelijk geworden dat dit geen voetbalproject meer is. RSC Anderlecht heeft immers afgehaakt en ook de voetbalbond en de profclubs zijn niet geïnteresseerd in een vaste thuisbasis voor de Rode Duivels. Deze weigering van de vergunning betekent voor het Eurostadion in het beste geval extra vertraging. In het Eurostadion matchen voor het EK 2020 laten doorgaan wordt nu wel een verre droom en men kan zich stilaan afvragen of de UEFA nog langer achter het Eurostadion staat’, stelt Johan Van den Driessche.

Voor hem is het tijd om rond de bestemming en aanwending van parking C te herstarten met een wit blad. ‘Ik roep hierbij ook de politieke voortrekkers van het Eurostadion op om dit project te begraven en over te stappen naar plan B, de renovatie van het Koning Boudewijnstadion. Wil Brussel nog een kleine kans maken voor het EK 2020 dan mag er niet langer gedraald worden. Die renovatie geeft bovendien een oplossing voor de Memorial Van Damme en dit allemaal tegen een beduidend lagere kost voor de belastingbetaler’, besluit de N-VA’er.

De CD&V’ers in het Brussels parlement, Brigitte Grouwels en Paul Delva, willen het Eurostadion niet begraven. ‘Het Eurostadion is een belangrijk project voor Brussel en voor het ganse land. Het is immers belangrijk voor de internationale uitstraling van Brussel én voor de toekomst van het Belgisch voetbal.’

De CD&V-fractie in het Brussels Parlement betreurt dat het dossier van het Eurostadion is uitgegroeid tot een heuse soap. ‘Nu blijkt dat de stedenbouwkundige aanvraag ernstige hiaten vertoont. Hoe is dit in hemelsnaam mogelijk? Is de bouwheer Ghelamco dan zo onzorgvuldig geweest?’, vragen Grouwels en Delva zich af.