Scheiding hoeft Genk noch Been veel te kosten

© BELGA

Missen van play-off 1 zou wel eens nefast kunnen zijn voor Mario Been.

Toen RC Genk met 7-0 werd weggezet door Valencia en enkele dagen later ook uit Gent met lege handen terugkeerde (2-0) – waardoor het naar de zevende plaats wegzakte in de Jupiler Pro League – reageerde de club met een contractverlenging voor haar trainer. We schreven eind november en langer dan drie maanden was Mario Beenniet in dienst.

Het korte contract waarmee hij de onverwacht vertrokken Frankie Vercauteren was opgevolgd, werd na amper drie maanden al met twee jaar verlengd.

Genk had de verlenging zelf op de (publieke) agenda geplaatst en kon niet meer terug, ondanks gênante nederlagen in de Champions League en de twijfel die zoiets plots toch zaaide. Met het nieuwe contract verklaarde de landskampioen voluit te kiezen voor ‘continuïteit’ en ‘een langetermijnvisie’.

Als Been Genk tegen AA Gent niet in de top zes plaatst, lijdt het weinig twijfel dat zijn positie toch ter discussie zal worden gesteld. Door de buitenwereld, maar zeker ook intern. Ondanks de als een sterk signaal verkochte contractverlenging.

Het is een goed bewaard geheim dat in de nieuwe overeenkomst ‘zachte opzegmodaliteiten’ werden opgenomen. Als Been weg wil of – wat vroeg of laat altijd waarschijnlijker is – Genk de samenwerking wenst stop te zetten, kan dat zonder dat de hele resttijd van het contract moet worden uitbetaald. Een voorwaarde die Genk erin wilde en waarmee Been akkoord ging. Geld zal Genk er dan ook niet van weerhouden afscheid van hem te nemen.

Als mens valt er op Been niets aan te merken. Geen confrontatie gaat hij uit de weg en zijn toegankelijkheid is een verademing. “Ik denk niet dat het aan de trainer ligt”, sprak algemeen directeur Dirk Degraen zondag in Westerlo na de tiende competitienederlaag, maar expliciet het vertrouwen in Been uitspreken deed hij niet.

Degraen herhaalde wat Genk én Been al een heel seizoen volhouden: dat er geen excuses gelden. Doortastende ingrepen mogen dan ook niet verbazen. “We moeten meer uit deze groep kunnen halen. We wachten tot woensdag en als het niet lukt, gaan we de situatie analyseren.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier