Scheidsrechters worden in 2013-2014 op sleutelmomenten beoordeeld

© Belga

De scheidsrechters in het Belgische voetbal zullen in 2013-2014 strenger op beoordeeld worden op spelfases die de afloop van een wedstrijd rechtreeks kunnen beïnvloeden.

Dat deelde de Centrale Scheidsrechterscommissie mee in Brussel, waar de nieuwe richtlijnen voor volgend seizoen voorgesteld werden.

Met sleutelmomenten worden fases bedoeld die het resultaat van de wedstrijd kunnen beïnvloeden. “Daarbij is het van geen belang of een team bijvoorbeeld al 4-0 voorstaat als er een strafschop toegekend wordt”, legde scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen uit. “Als het daardoor 4-1 of 5-0 wordt, is het resultaat ook beïnvloed. Dat kan in de eindafrekening gevolgen hebben voor het doelsaldo.”

Buitenspelregel verandert

Aan de spelregels is er weinig veranderd, al voerde de International Board een aanpassing aan de buitenspelregel door: Als een bal op een verdedigende speler afwijkt, blijft het buitenspel. Maar als een verdediger de bal vrijwillig speelt, wordt het buitenspel voortaan opgeheven.

“De buitenspelregel zal altijd aan interpretatie onderhevig zijn”, beseft Jeurissen, “maar op andere punten, zoals beslissen of het penalty is of een schwalbe, willen we de foutenmarge zoveel mogelijk inperken. Wat dat betreft waren in de play-offs 73 procent van de scheidsrechterlijke beslissingen correct.”

De arbitrage met zes officials was een hoei zaak, zegt Jeurissen. “En dus willen we het experiment in de play-offs van dit seizoen herhalen. Om het het hele seizoen toe te passen, hebben we niet genoeg scheidsrechters. Videobeelden zullen we nog niet mogen gebruiken. Dat idee van de Pro League zal door de FIFA en de UEFA afgeketst worden.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier