Scheidsrechtersbegeleider Werner Helsen: ‘Tests zijn niet te streng’

Luc Wouters © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Raken scheidsrechters steeds moeilijker door de fysieke tests omdat die te moeilijk zijn? Helemaal niet, oordeelt Werner Helsen, die ze afneemt en de trainingen begeleidt.

Christof Dierick (38) en Luc Wouters (47) slaagden vorige week donderdag voor hun fysieke testen en mogen opnieuw fluiten in de Jupiler Pro League. Frederik Geldhof (41) en Christof Virant slaagden niet, Serge Gumienny legde ze niet eens meer af. Hij stopt met fluiten. In 2014 was slagen ook al een probleem voor Jérôme Nzolo. Wordt het te moeilijk om de norm te halen, met onder meer zes sprints en 3000 meter aan high intensity?

Werner Helsen, van de Onderzoeksgroep Bewegingscontrole & Neuroplasticiteit aan de KU Leuven: ‘Neen. Op een veld worden scheidsrechters veel met onvoorziene omstandigheden geconfronteerd, maar deze fysieke component is iets wat ze zelf helemaal kunnen beheersen. ze weten wat we van hen vragen. Dat zijn géén buitensporige eisen: wie traint, haalt ze.

Als je dat in de zomer verwaarloost, krijg je problemen. Maar ligt dat dan aan de tests, of aan je voorbereiding?

‘Uiteraard bot de snelheid van een lichaam af met de leeftijd, maar je kan dat verval tegenhouden door gericht te trainen. Ik denk dat daar het schoentje nijpt. Als je dat in de zomer verwaarloost, krijg je problemen. Maar ligt dat dan aan de tests, of aan je voorbereiding?’

De eisen zijn sinds 2005, toen de tests werden herzien, niet verstrengd. Wel zijn ze licht aangepast. Vroeger werd de test afgenomen op een atletiekpiste, tegenwoordig is dat op kunstgras, met scheidsrechters naast elkaar, in plaats van per twee achter elkaar.

Helsen: ‘Vroeger had je er twee die tempo maakten, en de rest volgde. Nu zijn ze meer op zichzelf aangewezen, dat klopt. Kijk, nu de leeftijdsgrens is afgeschaft, hebben zulke tests hun nut. Een scheidsrechter moet in conditie zijn. En als ik vergelijk met andere landen, merk ik dat de slaagcijfers daar niet achteruit gaan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier