Scifo: ‘Ik wil niets liever dan bij een Vlaamse club werken’

© BELGA

Goals maken of goals incasseren, Scifo blijft zijn visie trouw.

Tegen Anderlecht kreeg Bergen vijf goals in het mandje, wat nog maar eens onderstreepte dat er bij de ploeg van Enzo Scifo altijd spektakel te beleven valt. Maar goals maken of goals incasseren, Scifo blijft zijn visie trouw. Met Perbet, Nong en Jarju heeft Bergen drie spelers in de top 15 van topschutters. Uniek voor een kleinere ploeg als Bergen. En daarin zien we toch ook de hand van Enzo Scifo.

“Als je zulke spelers hebt lopen, ben je verplicht om aan te vallen”, legt de Bergentrainer zijn aanpak uit. “Dit Bergen past zich nooit aan. We proberen altijd een hoog blok neer te zetten en het spel zo veel mogelijk zelf in handen te nemen. Of we op Anderlecht spelen of thuis tegen de laatste, dat maakt me weinig uit: ik verander niets aan onze opstelling.”

“Op de counter spelen zou trouwens niet lukken met iemand als Perbet, daar liggen zijn kwaliteiten niet. Ik leef me enorm uit met deze groep, precies omdat er offensief zo veel mogelijkheden liggen. Als die er niet zijn… (blaast) Ik hou ook van verdedigen, en als coach kan je met elke groep werken, maar ik wil toch altijd vooruit voetballen en zo veel mogelijk proberen te scoren.”

Geen probleem met de Vlamingen

Enzo Scifo is ambitieus en maakt er geen geheim van dat hij graag ooit een Vlaamse club wil trainen. Zou hij bijvoorbeeld een club als Kortrijk of Lokeren zien zitten?

De ex-Rode Duivel antwoordt gedecideerd: “Maar natuurlijk! Nu zit ik goed bij Bergen, maar ik zou niets liever willen dan bij een Vlaamse club te werken. Ik hoop dat het er ooit van komt, alleen al om het principe. Het zit me echt hoog dat het onderscheid tussen Vlamingen en Walen altijd gemaakt wordt. Bij de Rode Duivels werd dat beeld vroeger ook geschept, terwijl ik het steeds goed heb kunnen vinden met spelers uit beide landsdelen. In de pers ging het altijd over kliekjes binnen de spelersgroep. ‘Welke kliekjes?’, vroeg ik me dan af. Iedereen kon het met elkaar vinden. Avec les Flamands: geen probleem.” (lacht)

“Ik ben ambitieus, dat ga ik niet wegsteken, en ik hoop op de kans om ooit elders te werken, maar zo ver zijn we nog niet. Bergen heeft als enige in mij geloofd toen niemand dat nog aandurfde, daar ben ik dankbaar voor. Mijn contract loopt eind dit seizoen af, maar er is al gepraat over een verlengd verblijf. Ik kan geen reden bedenken waarom we er niet uit zouden raken. Er ligt hier nog veel werk en we willen de club stapsgewijs verder laten groeien. Er is hier om te beginnen al stabiliteit, tegenwoordig een zeldzaam goed in België.” (JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier