Silvio Proto: ‘Ik wil in België blijven (maar Standard en Brugge zijn geen optie)’

Silvio Proto verlaat Anderlecht, maar blijft de Brusselse supporters trouw. © BELGA

Silvio Proto (33) moet na tien jaar weg bij Anderlecht, waar hij zelfs geen nieuw contractvoorstel kreeg. Waar ligt zijn toekomst? De doelman licht in Sport/Voetbalmagazine al een tip van de sluier.

Guillaume Gillet was aanvoerder en slaagde er niet in om met de Anderlechtdirectie tot een nieuw akkoord voor een langer verblijf te komen. Dit jaar was Silvio Proto aanvoerder en heeft hij dezelfde zorg. Brengt de aanvoerdersband ongeluk of maakt hij spelers inhaliger? “Je kunt niet zeggen dat ik geen akkoord vond, want er is niet eens een voorstel geweest”, reageert Proto in Sport/Voetbalmagazine.

“Dus was er geen onderhandeling en geen discussie. Voor het bestuur was het duidelijk: of Anderlecht werd kampioen of ik vertrok. Ik was voorbereid en ik accepteerde de beslissing, al begrijp ik ze niet helemaal… Waarom was de titel nodig om mijn contract te verlengen? Voor mij heeft dat niets met elkaar te maken. Het is een rare politiek, een vreemde logica. Maar ik overwoog nooit om ze te contesteren of om vragen te gaan stellen. Ik heb mijn fierheid, ik ga niet op de deur gaan kloppen om een nieuw contract te vragen.”

KV Oostende

Waar ligt zijn toekomst? Het is een vraag die Proto de komende weken zal bezighouden. Oostende wordt nadrukkelijk genoemd, Standard zoekt nog een ervaren doelman en ook het buitenland kan. De piste naar Luik schrapt hij al meteen: “Neen, dat is niet te realiseren. Ik heb te veel respect voor de supporters van Anderlecht. Als je zo lang gespeeld hebt voor de grootste club van het land, dan mag je niet naar de vijand nummer 1 gaan. Ik was mauve, ik zou nooit in rood kunnen veranderen. En in blauw en zwart ook niet! Standard en Brugge zijn de twee clubs waarvan ik weet dat ik er nooit zal spelen.”

Dan toch Oostende en de centen van Marc Coucke? Proto: “We zullen zien of het geregeld kan worden om naar Oostende te gaan. Het is een opportuniteit die mij perfect bevalt. Maar het zijn niet alleen de club en ik die daarover zullen beslissen. Ik heb nog een contract van een jaar bij Anderlecht. Er is mij gezegd dat ik voor bewezen diensten gratis kan vertrekken, maar zij kunnen zich verzetten tegen bepaalde bestemmingen. Het buitenland laat ik vallen. We wogen pro en contra tegen elkaar af, legden het sportieve, financiële en familiale aspect in de weegschaal, en: ik wil in België blijven.”

Hasi

Het laatste seizoen van Proto bij paars-wit was niet meteen een hoogvlieger. Zijn coach, Besnik Hasi, werd overal afgemaakt, in de pers en in eigen stadion. Hoeveel geeft de doelman hem op 10 voor zijn jaren als hoofdcoach van Anderlecht? Proto: “10 voor zijn eerste jaar, want hij liet ons toe van ver terug te komen. Voor het tweede seizoen zeg ik 7, omdat we als derde eindigden terwijl we minstens als tweede moesten eindigen. En voor het voorbije seizoen 8,5. Want als tweede eindigen met de kwaliteiten die we hadden, is niet slecht. Club Brugge had meer kwaliteit, een betere bank. En als ik hoor wat ze allemaal nog extra deden buiten de trainingen om de groep hechter te maken, dan zeg ik: dat hadden we ook moeten doen, want dat had de doorslag kunnen geven. Ze kregen meer dan wij de middelen om te slagen.”

(Pierre Danvoye)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier