Spaenhoven: ‘De sfeer is beter dan bij veel eersteklassers’

© IMAGEGLOBE

Terwijl de eersteklassers zich focussen op hun kerstvoetbal, geniet KFCO Beerschot-Wilrijk al van zijn winterstop. De eersteprovincialer kan terugblikken op een succesrijke eerste competitiehelft.

Beerschot-Wilrijk staat stevig aan de leiding in zijn reeks. Trainer Urbain Spaenhoven en zijn spelers boekten een 43 op 48. In de stand bedraagt de voorsprong op de tweede nu al 9 punten. Daarnaast maakten de meeste Beerschotsupporters mee de overstap naar de nieuwe club. Toen Beerschot-Wilrijk de eerste periodetitel pakte, waren er bijna 8000 toeschouwers.

Aangrijpend voetbal

Spaenhoven weet wat de fans willen. “De Antwerpse voetbalsupporter heeft een bepaalde suprematie voor ogen,” zegt hij in Sport/Voetbalmagazine, “op het Kiel kun je niet met je kont in de goal gaan hangen. We moeten aangrijpend voetbal brengen. Natuurlijk kruipen de tegenstrevers elke week wél collectief achter de middencirkel. Maar dan is het aan ons om inventief te voetballen op een kleine ruimte.

“Gelukkig hebben wij dubbel zoveel trainingsuren als andere ploegen om daarop te werken: we trainen vier keer per week. Onderschat dat niet, mijn spelers werken ook allemaal – de ene is onderwijzer, de andere dakwerker. Ze zetten hun sociaal leven opzij in dit project. Dat weten de supporters verdomd goed.”

Antwerpse humor

De band tussen de ploeg en het publiek is te vergelijken met die bij KV Mechelen, zegt Spaenhoven, tussen 2010 en 2012 bij Malinwa assistent-trainer van Marc Brys. “Als je die interactie ziet na een match, word je daar stil van. De sfeer is beter dan bij veel eersteklassers, je hebt bij ons niet dat obligate gedoe waarbij spelers even wuiven en dan snel naar binnen trekken. Het gaat er hier meer naturel aan toe.”

Bij de laatste uitwedstrijd voor de winterstop bleek ook dat de Beerschotsupporters nog altijd over hun aparte humor beschikken. Toen lieten ze zich net voor de aftrap nog eens van hun meest ludieke kant zien door enkele kippen los te laten op het veld. De Beerschotfans kronkelden van plezier terwijl stewards het betere achtervolgingswerk moesten tonen om de beestjes te vangen.