Sportieve en financiële zorgen voor SV Zulte Waregem

Francky Dury © Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Francky Dury moest toegeven aan zijn bestuur, dat krap bij kas zit.

Met 6 op 24 en een 15e plaats beleeft Zulte Waregem zijn slechtste competitiestart ooit – en zaterdag komt Anderlecht op bezoek. Een groot contrast met vorig seizoen toen Essevee met 17 op 24 begon. Toen beschikte het nog over De fauw, Malanda, Hazard, Kums, Conte, Habibou, Leye, Naessens en de eerste zes matchen over Berrier. Négen basisspelers die weg zijn.

Te goedkoop

In het geval van Kums en Conte tot ergernis van Francky Dury. Het duo werd volgens hem te goedkoop verkocht (1,5 en 1,6 miljoen euro), maar de technisch directeur moest toegeven aan zijn bestuur, dat krap bij kas zit. Daarom liet het Habibou in januari ook al naar AA Gent gaan (voor een kleine 2 miljoen), kreeg Leye geen nieuw (duur) contract, en kon De fauw, die ook zwaar op de loonlast woog, makkelijk naar Club.

Zulte Waregem moet immers de eerste fase van zijn vernieuwd stadion én een oefencomplex betalen. De totale kostprijs voor de club bedraagt 4,8 miljoen euro. Bovendien torst(te) het nog de erfenis van Patrick Decuyper. In juli vertelde CEO Willy Naessens aan S/VM dat Essevee ‘een put van 1,5 miljoen euro’ had gedempt.

Sportieve put

Al die vertrekkers creëerden echter een nieuwe put, maar dan op sportief vlak. Zij waren vorig seizoen goed voor 71,64 procent van de doelpunten en 77,08 procent van de assists. Alleen al Hazard had een voet in 65 procent van de Esseveegoals. In hun plaats kwam een lading nieuwe spelers.

Bovendien waren de eerste nieuwelingen vooral goedkope jongeren zoals Kylian Hazard (18), Jonathan Benteke (19), Isçi (18), Ferreira (21), Aneke (21), Cissako (19), Ekangamene (20), de teruggekeerde Trajkovski (22). Alleen Cissako, gehuurd van Monaco, veroverde een basisstek. De rest speelde minder of niet. Ook Bongonda (18) bereikte niet meer het niveau van play-off 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier